1.12.2022 13:42

8 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις στη Λέσβο αλλά ψίχουλα στους μαστιχοπαραγωγούς – Βίντεο

«Η πολιτική δυναμική της κάθε περιφέρειας συνδέεται άμεσα με τις αποζημιώσεις που δίνονται στις καλλιέργειες ανά περιφέρεια», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Άστραψε και βρόντηξε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος, στον απόηχο των αποζημιώσεων ύψους 8 εκ. ευρώ που δόθηκαν στη Λέσβο για τους ελαιοπαραγωγούς.

Ο κ. Τούμπος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι στον γειτονικό νομό η πολιτεία έδωσε 8 εκ. ευρώ για απώλεια εισοδήματος που προήλθε από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες του 2021, διερωτήθηκε, αν θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και οι ζημιές στη μαστιχοπαραγωγή, που προήλθαν από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Σε μία προσπάθεια να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αντιμετώπισης μεταξύ των δύο καλλιεργειών ο κ. Τούμπος εξήγησε ότι στη Χίο, μετά από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές του 2012 και του 2016 που είχαν ως αποτέλεσμα το χάσιμο τεράστιου φυτικού κεφαλαίου, το συνολικό ποσό αθροιστικά δεν ξεπέρασε τα 1,8 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Τούμπος αναφέρθηκε και στα υψηλά ασφάλιστρα της μαστίχας που φθάνουν το 4% τη στιγμή που στην ελαιοπαραγωγή τα ασφάλιστρα είναι της τάξεως του 1,5%.

«Όλο αυτό μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι, κάποια στιγμή θα πρέπει να απαιτήσουμε αυτό το οποίο δικαιούμαστε. Είμαστε μία ιδιαίτερη καλλιέργεια. Συνήθως ο ΕΛΓΑ και οι μηχανισμοί αποζημιώσεις, υιοθετούν καλλιέργειες μεγαλύτερης έκτασης όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς οι ριγμένοι του συστήματος», δήλωσε και κατέληξε λέγοντας ότι, η πολιτική δυναμική της κάθε περιφέρειας συνδέεται άμεσα με τις αποζημιώσεις που δίνονται στις καλλιέργειες ανά περιφέρεια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ