14.4.2016 17:20

4 χρόνια στο «περίμενε»!

ΑΝ ΚΑΙ Η «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ» ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ

Την ευρεία πεποίθηση ότι το κράτος αντιμετωπίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία με ιδιαίτερα εχθρικό τρόπο, επιβεβαιώνει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο η περίπτωση της εταιρίας «Πετρογκάζ» που εδώ και 4 χρόνια προσπαθεί να αδειοδοτήσει και να λειτουργήσει το πρώτο πρατήριο υγραερίου κίνησης στο νησί στην περιοχή του Κονταρίου.

Παρά τις θετικές εισηγήσεις της επιτροπής που συνέστησε η Κτηματική Υπηρεσία κι ενώ η δημιουργία του πρώτου πρατηρίου ήταν στην τελική ευθεία, ξαφνικά το κράτος θυμήθηκε ότι θα έπρεπε να ελέγξει τον παλιό αιγιαλό και όλες τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην περιοχή από το 1945 μέχρι σήμερα ώστε να διαπιστώσει αν έχουν γίνει αλλαγές ή καταπατήσεις.

Η οδύσσεια του ιδιώτη

Οι πρώτες διεργασίες για τη δημιουργία του πρατηρίου ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια, όταν η εταιρία εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη δημιουργία πρατηρίου υγραερίου κίνησης που θα εφοδίαζε με καύσιμο τα οχήματα με αντίστοιχο κινητήρα. Στο άκουσμα μάλιστα της είδησης, πολλοί ιδιώτες μηχανικοί έσπευσαν να επενδύσουν στον τομέα της μετατροπής κινητήρων από βενζίνη σε υγραέριο.

Με τους γνωστούς ρυθμούς του δημοσίου η διαδικασία έφθασε σε ένα ικανοποιητικό σημείο που πλέον απαιτούταν μόνο η οριοθέτηση του νέου αιγιαλού. Παρότι το αίτημα της εταιρίας για αυτοψία της επιτροπής της Κτηματικής Υπηρεσίας κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2015, τελικά η επιτροπή έφθασε στη Χίο 10 μήνες αργότερο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Κι ενώ η θετική γνωμοδότηση έδωσε βάσιμες ελπίδες ότι η επένδυση μπαίνει στο στάδιο της τελικής υλοποίησης, μία «παράλειψη» της επιτροπής ήρθε να γκρεμίσει οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Όπως εξήγησε στον «π» ο υπεύθυνος της «Πετρογκάζ» Σ. Σούτης, η εταιρία είχε οριοθετήσει τη λειτουργία του πρατηρίου μέσα στον επόμενο Ιούνιο, μέχρι που πριν λίγο καιρό η επιτροπή αποφάνθηκε ότι ήθελε να δει και τον παλιό αιγιαλό και όλους τους τίτλους ιδιοκτησιών που υπάρχουν στην περιοχή από το 1940 μέχρι σήμερα.

Διαβλέποντας ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια ολόκληρα, ο Σ. Σούτης με έγγραφό του γνωστοποίησε την πρόθεση της εταιρίας να ορίσει δικό της δικηγόρο προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος  που θα απαιτηθεί για την εύρεση των τίτλων ιδιοκτησίας.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αστεία.  Είναι μία επένδυση που μετά από όλα αυτά έχει μετατραπεί από κερδοφόρα σε ζημιογόνα. Μας έχει κοστίσει ο κούκος αηδόνι γιατί ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι από έξοδα της εταιρίας, που επιμένει να ολοκληρώσει αυτή την επένδυση», ανέφερε ο κ. Σούτης.

Ο παραλογισμός του κράτους απέναντι στον ιδιώτη επιχειρηματία γίνεται ακόμα πιο αισθητός όταν ο καθένας αντιληφθεί το μέγεθος της συγκεκριμένης επένδυσης.

«Το πρατήριο θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρίας μας. Περιλαμβάνει απλά έναν οικίσκο, μία αντλία και ένα μικρό στέγαστρο. Τίποτα παραπάνω. Για αυτή την επένδυση απαιτούνται 5 ολόκληρα χρόνια», καταλήγει με αγανάκτηση ο κ. Σούτης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ