19.3.2013 12:52

Σε Νέα Μονή, Κάστρο και Βυζαντινό Μουσείο

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΕΚΒΜΜ

Ένα ηλεκτρονικό ταξίδι στον άγνωστο κόσμο του Βυζαντίου, κομμάτι του οποίο αποτελεί και η Χίος με τη Κάστρο και τη Νέα Μονή,  θα έχουν πλέον την ευκαιρία να πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το νέο πόρταλ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα παρουσιάζεται σήμερα σε ημερίδα στο υπουργείο πολιτισμού με τίτλο «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου». Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες για τους χρήστες υπηρεσίες προσφέρει το πόρταλ «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» και συγκεκριμένα:

  • -Τρεις ταξιδιωτικές διαδρομές σε βυζαντινές πόλεις (σταθμούς) με τον «επισκέπτη» να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (γεωγραφικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές, αρχαιολογικές) για τα βυζαντινά μνημεία κάθε τόπου με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).
  • -Με την μορφή μελέτης εις βάθος, συγκεκριμένων θεμάτων ανάλογα με τα είδη των χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, ευρύ κοινό) προσφέρεται η δεύτερη. Η υπηρεσία αυτή μάλιστα προσφέρεται στο Διαδίκτυο και για ενδιαφερόμενους πολίτες - τουρίστες σε infokiosk που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
  • -Οκτώ εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών περιλαμβάνει η τρίτη υπηρεσία.
  • Με τη μορφή τριών ραδιοφωνικών εκπομπών οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι που σχετίζονται με θέματα του βυζαντινού πολιτισμού (στο Διαδίκτυο και σε PDA) προσφέρεται  η τελευταία υπηρεσία.
  • Με το πρόγραμμα αυτό το ΕΚΒΜΜ επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού πολυχώρου, ελεύθερα προσβάσιμου, ο οποίος θα αποτελέσει βασική πηγή πληροφόρησης για τον Βυζαντινό πολιτισμό για κάθε πολίτη, εκπαιδευτικό, μαθητή ή φοιτητή διεθνώς.

Σημαντικό όμως είναι και ότι το πρόγραμμα θα κινείται και στα αγγλικά, έτσι ώστε να υπάρχει επίσημη και πιστοποιημένη πληροφόρηση σε όλο τον κόσμο για τον Βυζαντινό πολιτισμό.

 

Η Χίος

Η Χίος αποτελεί τμήμα  της τρίτης ταξιδιωτικής διαδρομής σε Βυζαντινές πόλεις με τον τίτλο Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς» και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά  στο Κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο και τη Νέα Μονή.

«Η διαδρομή «Κωνσταντινούπολη – Κρήτη» πήρε το όνομά της από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Β’ Φωκά, καθώς αυτός όρισε ιστορικά τη διαδρομή, όταν το 960 ξεκίνησε με αφετηρία την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έδρα του θρόνου του, και κατέληξε στην Κρήτη, την οποία ανακατέλαβε από τους Άραβες έπειτα από πολύμηνες επιχειρήσεις το 961. Με γενικό άξονα αυτή τη νοητή γραμμή που συνδέει τη Βασιλεύουσα με τη Μεγαλόνησο, στη διαδρομή «Νικηφόρος Φωκάς»   παρουσιάζονται επιλεγμένοι τόποι και μνημεία του αιγαιακού χώρου.

Γνώμονας της επιλογής υπήρξε η διάθεση να φωτιστεί το βυζαντινό και μεταβυζαντινό απόσπασμα της ιστορίας επιμέρους σημείων της αιγαιακής περιοχής και να ξεναγηθεί ο αναγνώστης σε τόπους και μνημεία μεγάλης ακτινοβολίας, και σε μνημεία που συνήθως μένουν στο παρασκήνιο του ενδιαφέροντος.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων αποτελεί άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης για τα Βυζαντινά μας μνημεία που παρά τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα τους παραμένουν αναξιοποίητα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ