31.7.2012 16:45

Παρουσιάζεται ο Παράδεισος του Αιγαίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΜΕΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟΥΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΦΑ ΠΙ.

«H Χίος ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς προορισμούς όσων ταξίδευαν στο Αρχιπέλαγος ήδη από τον 15ο αιώνα. Οι περιηγητές αντίκριζαν έναν παράδεισο στον οποίο κυριαρχούσαν η ευμάρεια και ο κοσμοπολίτικος τρόπος ζωής. Το νησί τους φαινόταν σαγηνευτικό, γι’ αυτό το απαθανάτισαν στα κείμενά τους με ενθουσιώδη σχόλια. Ο Όμηρος, η μοναδική μαστίχα, το πολύβουο εμπορικό λιμάνι, η γενοβέζικη αρχιτεκτονική στην πόλη της Χίου, τα περιβόλια εσπεριδοειδών και οι επαύλεις στον ευωδιαστό Κάμπο, η ευγένεια και η ομορφιά των γυναικών, οι πολύχρωμες ενδυμασίες τους, η αγάπη των κατοίκων για τις χαρές της ζωής, οι ζωηροί τοπικοί χοροί και οι μουσικές συνέθεταν για την πλειονότητα των περιηγητών ένα σκηνικό παραδεισένιο», αναφέρει ο ιστορικός Τέχνης, ερευνητής, εκπαιδευτικός και ειδικός συνεργάτης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μερούσης, στο προλογικό του σημείωμα στο νέο του βιβλίο «Στον Παράδεισο του Αρχιπελάγους- Η Χίος μέσα από το βλέμμα των περιηγητών (1420-1820».
Ο γνωστός μελετητής και ερευνητής θα παρουσιάσει μια ακόμη από τις αξιόλογες και μοναδικές επιστημονικές του εργασίες, οι οποίες αναδεικνύουν την ιστορία τον πολιτισμό και την κυριαρχική θέση της Χίου στο ευρύτερο Αιγαίο, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Πρόκειται για νέα έκδοση του τυπογραφείου των Αντώνη και Γιάννη Παληού, που παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ στις 20.00, στον αύλειο χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνα και Παράδοσης-Ίδρυμα Μ. Τσάκος», επί της Μ. Λιβανού 51. Πρόκειται για την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση μιας σειράς ομοειδών εκδηλώσεων, που ο εκδοτικός οίκος πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι σε συνεργασία με τη διεύθυνση του ιδρύματος «Μ. Τσάκος», στο αίθριο του οποίου και πραγματοποιούνται, με τις «Λυτρωτικές Διαδρομές» του Στ. Καράβολου να ακολουθούν την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, αύριο Τετάρτη 1η Αυγούστου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ