23.1.2017 16:07

«Όσοι ζητούν αποσυμφόρηση μέσα από νέες δομές, ας κοιτάξουν τους άδειους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα»

ΕΞΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ 5 ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έξι προτάσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών που έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος του μεταναστευτικού παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, οι δήμαρχοι της Χίου, της Σάμου, της Λέσβου, της Κω και της Λέρου, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κατά τη διάρκεια της 2ωρης συνέντευξης οι Δήμαρχοι κατέστησαν σαφές ότι ζητούν από την Κυβέρνηση την υιοθέτηση εκ μέρους της 6 ορθολογικών προτάσεων που, όπως είπαν, θα οδηγήσει σε ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού και θα δόσει στα νησιά την ευκαιρία να αναπτυχθούν ξανά.

Αναλυτικότερα ζήτησαν:

1) Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά

2) Ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους διαμένουν στα νησιά

3) Καταγγελία της θεώρησης των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο

4) Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια 5) Την ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

6) Ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δυο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας αντιμετώπισης απο πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Γ. Πατούλης – Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης υπογραμμίζοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ενώ καυτηρίασε τους ρυθμούς με τους οποίους ανταποκρίθηκε από την αρχή της κρίσης η κεντρική διοίκηση.

«Εδώ κι ένα χρόνο αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά χωρίς να περιμένουν τίποτα. Εδώ κι ένα χρόνο παρατηρείται η απόλυτη στασιμότητα. Και δεν φθάνει αυτό. Στους ήδη εγκλωβισμένους προστίθενται κι άλλοι διαρκώς.  Στο ερώτημα γιατί η κατασταση παραμένει στάσιμη, η απάντηση είναι γιατί το κράτος, γιατί η κεντρική διοίκηση κάνει το αυτονόητο με ρυθμούς τραυματισμένης χελώνας», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Μιχάλης Αγγελόπουλος – Δήμαρχος Σάμου

«Εμείς δεν εκλεγήκαμε για να ασχολούμαστε μόνο με το προσφυγικό αλλά με τους πολίτες μας και τα προβλήματά τους», δήλωσε εισαγωγικά ο Δήμαρχος της Σάμου για να αντιπαραβάλει στη συνέχεια τον ρυθμό διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλού στην Ελλάδα και στη Γερμανία. «Όταν ζητάμε την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, το ζητάμε γιατί αν δεν υπάρχει απόθεμα αιτημάτων διεκπεραιωμένων δεν μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω. Η Γερμανία διεκπαιρεώνει 5.000 αιτήσεις την εβδομάδα, η Ελλάδα που βρίσκεται;», αναρωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει κίνδυνος και είναι ορατός. Ζούμε στα 1.150 μέτρα από την Τουρκία, οπότε η ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού είναι επιτακτική», δήλωσε ενώ κλείνοντας εστίασε στην ανάγκη οδικού χάρτη για τις Μ.Κ.Ο. που προς το παρόν δραστηριοποιούνται μακριά από κάθε έλεγχο.

Σπύρος Γαληνός – Δήμαρχος Λέσβου

Άδικες για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών χαρακτήρισε με τη σειρά του τις ακολουθούμενες πολιτικές στο μεταναστευτικό ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις κυβερνητικές ευθύνες που οδήγησαν πρόσφυγες και μετανάστες στην εξαθλίωση.

«Τον Μάρτιο που καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που θα προέκυπταν από τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στα νησιά. Ήταν αναμενώμενο μετά από την πολύμηνη διαμονή τους στα νησιά να εξαθλιωθούν και κάποιοι από αυτούς να πέσουν στην παραβατικότητα. Όμως Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ανθρωπιά της. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται είναι ανορθολογικές γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το θετικό πρόσημο που κερδίσαμε την περσινή κρίσιμη χρονιά», ανέφερε ο ίδιος.  

Μανώλης Βουρνούς – Δήμαρχος Χίου

Για κοινωνικά και εθνικά ζητήματα που επιβάλλουν την αποσυμφόρηση των νησιών με τα κριτήρια που θα συνδιαμορφώσουν οι Δήμοι με την κεντρική διοίκηση, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

 «Πρέπει να εμπεδωθεί η ασφάλεια στα νησιά μας. Η θεώρηση των νησιών ως ζωνών αποκλεισμών είναι καταδικαστέα. Έτσι η αναλογική κατανομή και εγκαθίδρυση αξιόπιστου μηχανισμού με επαρκή μέσα και ανθρώπινο προσωπικό είναι μονόδρομος. Σαφώς χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης των 5 νησιών, που θα βασίζεται σε ένα αναπτυξιακό πλάνο γιατί η ζημιά είναι τεράστια», εξήγησε ο Δήμαρχος για να αναφερθεί λίγο αργότερα στην περίπτωση της Χίου.  

«Το βασικό στοιχείο για εμάς είναι η εκκένωση της Σούδας, που κατελήφθη από ανθρώπους που δραπέτευσαν από τη ΒΙ.ΑΛ. πέρυσι και μας αναγκάσαν σε επαναλειτουργία. Δυστυχώς το κράτος αγνοεί αυτές τις 1000 ψυχές και όσο κι αν έχουμε λάβει αποφάσεις για εκκένωση της Σούδας, συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία μέσα στο κέντρο της πόλης παρά τη θέληση του Δήμου της Χίου.  Πραγματικά έχουμε ερωτηματικά για το κατά πόσο η ανθρωπιστική πολιτική γίνεται πράξη και δεν μένει στα λόγια. Θέλω να στείλω μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πλέον δε επιτρέπονται αιφνιδιασμοί και δεν θα τους δεχθούμε», επεσήμανε ο Χιώτης Δήμαρχος εγκαλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης που δημιουργεί παλλινωδίες.

«Δεν είναι μόνο οι μηδενικές πτήσεις τσάρτερ για το νησί μας, αυτό είναι το άμεσο και το μετρήσιμο. Όμως το κόστος ευκαιρίας που έχουν χάσει τα νησιά, αυτό δεν αναπληρώνεται καθόλου εύκολα», κατέληξε ο κ. Βουρνούς.

Γ. Κυρίτσης – Δήμαρχος Κω

Στο τίμημα που πληρώνουν τα νησιά εξαιτίας της άρνησης της Κυβέρνησης για μη αναλογική κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα, εστίασε το Δήμαρχος της Κω Γ. Κυρίτσης.

«Από την πρώτη στιγμή ήμουν επικριτικός απέναντι στο μοντέλο διαχείρισης του προσφυγικού, διότι η στόχευση ήταν να εγκλωβίζονται οι μετανάστες στα νησιά. Τα νησιά πληρώνουν το τίμημα να μην υπάρχει αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται πλέον δεν έχουν το προφίλ του πρόσφυγα. Ακόμα και οι χώρες τους δεν τους δέχονται πίσω. Έτσι ο μόνος δρόμος είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία. Με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία διαμορφώνεται μία αδιέξοδη εικόνα και κατάσταση. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά από τα νησιά. Το λένε τώρα μετά από μήνες. Τότε δεν είπαν τίποτα. Είναι σαφές ότι στη συμφωνία δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει τέτοιος όρος, τότε πρόκειται για μία δέσμευση που κάποιοι έχουν λάβει κρυφά χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες. Η περίπτωση της Χίου δείχνει το πρόβλημα των νησιών», δήλωσε απευθυνόμενος στους Δημοσιογράφους ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να αφήσει τις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών να πάνε μπροστά.

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια. Εάν τεθεί ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας στα νησιά τότε κανείς δεν θα μπορεί να είναι ήσυχος, όσο μακριά κι αν είναι το πρόβλημα. Γιατί τα νησιά μας μπορεί να είναι μακριά για κάποιους αλλά τα νησιά είναι η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Κυρίτσης.

Μιχάλης Κόλιας- Δήμαρχος Λέρου

Στην ανάγκη στήριξης των νησιών εστίασε και ο Δήμαρχος της Λέρου Μ. Κόλιας λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα νησί όπως η Λέρος ο αριθμός των μεταναστών να ισοδυναμεί με το 10% των προσφύγων και των μεταναστών. «Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου καθώς και την ανάγκη σύλληψης και απομάκρυνσης κάθε παραβατικού πρόσφυγα και μετανάστη», επεσήμανε.

Υπάρχουν χώροι στην ηπειρωτική Ελλάδα

Καυστικός με όσους επικρίνουν τους νησιώτες επειδή αρνούνται τη δημιουργία νέων δομών ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε: «Υπάρχουν χώροι και είναι και πολλοί και αδειανοί. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν δεκάδες στην ηπειρωτική χώρα. Κι αντί να τους χρησιμοποιήσουν αφήνουμε να ταξιδεύουν καθημερινά εικόνες δυσφημιστικές για την Ελλάδα. Η μεταφορά 7.000 ανθρώπων από τα νησιά μας στην υπόλοιπη Ελλάδα επιλύει το πρόβλημα το οποίο καθίσταται άμεσα διαχειρίσιμο».

«Δεν θέλουμε να ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στο ίδιος ύφος απάντησε και ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς στις καταγγελίες του Γιάννη Μουζάλα ότι επιχειρούν να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Χωρίς να έχουμε καμία συνενόηση μεταξύ μας δεν αναφέραμε ούτε το όνομα του Μουζάλα, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον κ. Μουζάλα ότι επιδιώκουμε μέσω του προσφυγικού να ρίξουμε την κυβέρνηση», είπε ενώ αναφερόμενος στα σενάρια δημιουργίας νέου hotspot στη θέση Καμπί επεσήμανε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ο χώρος στη Χίο είναι ένας, είναι η ΒΙΑΛ κι οφείλει η κυβέρνηση να την κάνει να δουλεύει ρολόι. Αιφνιδιασμοί του τύπου Καμπί απομακρύνουν την εμπιστοσύνη των νησιωτών από την κεντρική διοίκηση».

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ