28.3.2012 10:39

Ερώτηση Μουσουρούλη για τις πολιτικές υποστήριξης των μικρών νησιών

 
Ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές υποστήριξης και ανάπτυξης μικρών νησιών, κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.
 
 
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχω ως εξής:
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τους Υπουργούς:
 
-Εσωτερικών, κ. Αναστάσιο Γιαννίτση
-Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κα Άννα Διαμαντοπούλου
-Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κων/νο Σκανδαλίδη
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
-Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο
-Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μάκη Βορίδη
 
 
Θέμα: Πολιτικές υποστήριξης και ανάπτυξης μικρών νησιών
 
 
Οι πολίτες στις νησιωτικές περιφέρειες της Χώρας βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την ανισότητα στις υποδομές, στη διοίκηση, στις υπηρεσίες, στην κατανομή των πόρων και γενικότερα σε ό,τι περιλαμβάνεται στην έννοια της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή που έχει ως αρχική αιτία τους φυσικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια από τη βαθιά ύφεση και την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η υστέρηση της νησιωτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, στα μικρά νησιά έχει πληγεί οξύτατα η υποτυπώδης παραγωγική, εμπορική και τουριστική δραστηριότητά τους, ενώ εντείνεται η απομόνωσή τους.
 
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο η Συνθήκη της Λισαβόνας, όσο και η πρόταση για το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο, έχουν συμπεριλάβει στις αρχές και τις προτεραιότητες της Ένωσης τις έννοιες της νησιωτικότητας και της πολιτικής συνοχής, προκειμένου τα Κράτη – Μέλη να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις, ανάλογα με τις δικές τους εθνικές προτεραιότητες,
 
Στη χώρα μας από το 2009 και μέχρι σήμερα, η αδράνεια που παρατηρήθηκε από πλευράς Κυβερνήσεων του Πα.Σο.Κ. στην υλοποίηση των δράσεων των προγραμμάτων συνοχής και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου νησιωτικής πολιτικής συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγέθυνση των αποκλίσεων και εν μέσω της κρίσης δημιούργησαν σοβαρούς κινδύνους αποσάθρωσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού των νησιών. Οι οριζόντιες πολιτικές, η νομοθετική προχειρότητα, η συνεχής εναλλαγή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων και των εκάστοτε Υπουργών, επέτειναν τα προβλήματα. Ειδικότερα, η έλλειψη μέριμνας για τα μικρά νησιά ακόμη και στο στοιχειώδες διοικητικό επίπεδο, με την αλλαγή που επέφερε ο «Καλλικράτης» έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον και έχει δυσχεράνει τη λειτουργία των ΟΤΑ σε αυτά. Οι δε αλλαγές που έχουν δοθεί προς διαβούλευση, για πολλοστή φορά στον ν. 3852/2010, και πάλι δεν αντιμετωπίζουν το διοικητικό πρόβλημα των μικρών νησιών.
 
Περαιτέρω, σε επίπεδο εξαγγελίας έχουν παραμείνει σχεδιασμοί για ειδικά αναπτυξιακά σχέδια που θα τύγχαναν πιλοτικής εφαρμογής σε ορισμένα νησιά της χώρας και τα οποία στη συνέχεια, αφού αξιολογούνταν, θα εφαρμόζονταν σε όλο το νησιωτικό χώρο της Ελλάδας. Ενώ έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί στην τύχη της η όποια θεσμική παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων προς τις νησιωτικές περιοχές.
 
Δεδομένου ότι η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικά και κοινωνικά χώρο, όπου διαβιώνει το 15% του πληθυσμού της χώρας,
 
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
 
1.       Έχουν σταθμίσει τα διοικητικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη λειτουργία του «Καλλικράτη» στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους; Εάν ναι, ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν για την αντιμετώπισή τους.
 
2.       Εκτιμούν ότι με την προτεινόμενη κατάργηση των αντιδημάρχων για νησιωτικούς δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων και των αντίστοιχων μικρονησιωτικών διαμερισμάτων στους δήμους άνω των 5.000 κατοίκων θα βελτιωθεί η διοικητική λειτουργία τους; Θεωρούν επαρκή την πρόβλεψη για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του αντίστοιχου Προέδρου της τοπικής κοινότητας, πολύ περισσότερο όταν δεν ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων αντιδημάρχων;
 
3.       Προτίθενται να βελτιώσουν την εκπροσώπηση των μικρών νησιών στα Περιφερειακά Συμβούλια και την ΚΕΔΕ;
 
4.       Έχουν εξετάσει (α) τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης  ενιαίου προγράμματος προώθησης και προβολής των μικρών νησιών, (β) τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης  Επιχειρησιακού Προγράμματος Μικρονησιωτικών Υποδομών και (γ) τη δημιουργία δομών στήριξης των μικρών νησιών που δε διαθέτουν τεχνική υπηρεσία;  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ