5.4.2017 14:10

Εκτόξευση ανεργίας και 1.414 «λουκέτα» επιχειρήσεων στη Χίο

Τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του νησιού λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών, σε συνδυασμό βέβαια με τα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, αναδεικνύουν τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν και παρέδωσαν στους ευρωβουλευτές φορείς και πολίτες της Χίου. Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας στο νησί της Χίου εκτινάχθηκε μέσα σε μια τετραετία από το 13,9% το 2012 στο 26% το 2015. Από το 2012 έως το 2016, 1.414 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ πολλές βρίσκονται σε αδράνεια και δεν έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν και τυπικά λόγω οφειλών στο Δημόσιο. Αντιστοίχως, στο ίδιο χρονικό διάστημα άνοιξαν 818 επιχειρήσεις.

Αρνητική είναι και η επίδραση που καταγράφεται στην τουριστική αγορά τη διετία 2016-2017 (εκτίμηση), με μείωση του ποσοστού διανυκτερεύσεων κατά 40,36%, μείωση του αριθμού των επισκεπτών κατά 42,58 % και μείωση των εσόδων κατά 35,16%. «Οι κύριες αγορές αποστολής τουριστών στο νησί επηρεάστηκαν αρνητικά από το κλίμα που επικρατεί, κυρίως οι τουριστικές κρατήσεις από τη Γερμανία. Ηπιότερη είναι η αντίδραση της ελληνική αγοράς», επισημαίνουν μέλη της Παγχιακής Επιτροπής (ομάδα που έχει δημιουργεί από φορείς, επαγγελματίες και ιδιώτες από το νησί). Χαρακτηριστικά, το 2013 έφθασαν στο αεροδρόμιο του νησιού 8.830 πολίτες από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 2016 ο αριθμός των αφίξεων αεροπορικώς μειώθηκε στα 2.226 άτομα.

Ανάλογες προφανώς είναι και οι επιπτώσεις που καταγράφονται στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές, στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Χίος μοιάζει να αποτελεί τον βασικό προορισμό προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν από την Τουρκία.

Επίσκεψη Τουσκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, τόνισε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό. «Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε κλειστούς τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή. Η Ε.Ε. τηρεί τις δεσμεύσεις της, ακριβώς όπως περιμένει από την Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας», τόνισε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στη Χίο, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου κυρίως σε δεύτερο βαθμό. «Εχουμε επίγνωση ότι χωρίς κλειστά κέντρα οι αποφάσεις δεύτερου βαθμού δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν», ανέφερε ο κ. Μουζάλας. «Είχα πει και στη Βουλή ότι υπάρχει αδυναμία επίδοσης αυτών των αποφάσεων διότι εξαφανίζονται. Μέσα από μια διάθεση αυτοπροστασίας προσπαθούν να αποφύγουν να πάρουν τον δεύτερο βαθμό και κάπου χάνονται μέσα στο νησί, αποφεύγοντας τη δεύτερη επίδοση ή με μικρά κυκλώματα έρχονται παράνομα στην ενδοχώρα», τόνισε.

48ωρη απεργία Υπηρεσίας Ασύλου

Παράσταση διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, οι οποίοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο. Συνολικά περίπου 350 εργαζόμενοι, εξαιτίας της ολιγωρίας των υπευθύνων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα στην Ε.Ε. το αίτημα για την εκταμίευση των χρημάτων για τις αμοιβές τους. Συγκεκριμένα, 60 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου δεν έχουν πληρωθεί από τον Δεκέμβριο, ενώ σε περίπου 250 δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δυσκολία στην καταβολή των χρημάτων οφείλεται σε «γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνεπάγεται η σύσταση του νέου αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία υπάρχουν και έχουν προβλεφθεί από την Ε.Ε. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ