10.9.2013 18:51

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα

- ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ FREDERIC CUVILLIER

Αντιμέτωποι με το μέγεθος και τη συχνότητα του προβλήματος της  λαθρομετανάστευσης θα βρεθούν οι υψηλόβαθμοι μετέχοντες στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στο νησί μας, προτείνοντας τρόπους και συζητώντας λύσεις που μπορούν να θωρακίσουν το ανατολικό Αιγαίο από τα κύματα προσφύγων που φθάνουν καθημερινά.

Η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί δεν έχει επίσημο χαρακτήρα, εντούτοις σχετίζεται με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά εν όψη και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., ενώ η Χίος επελέγη μετά από πρόταση που είχε καταθέσει στα αρμόδια όργανα με την ιδιότητα του υπουργού Ναυτιλίας ο Κ. Μουσουρούλης.

Οι απόβαση των 200

Στο νησί θα βρεθούν περισσότερα από 200 άτομα προερχόμενα από τις δυνάμεις ακτοφυλακής των κρατών – μελών, στελέχη της Κομισιόν και κρατικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να καταστεί απόλυτα ρελαιστικό το καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και η Χίος από την έξαρση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Απώτερος στόχος της διάσκεψης είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο για την ενίσχυση και θωράκιση της περιοχής και δευτερευόντως πιστώσεις που θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων. Ανάμεσα σε εκείνους που θα παραβρεθούν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο αρχηγός του Λ.Σ .Αντιναύαρχος Π. Μπαντιάς, ο γραμματέας του I.M.O. Ευθ. Μητρόπουλος, ο Γ. Κουμουτσάκος, η επικεφαλής της FRONTEX Κριστίνα Ζορζ, ο Τομαζ Λόβρεντσιτς του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου κα.

Ξεχωρίζει η παρουσία του Γάλλου υπουργού Μεταφορών

Βαθιά φιλέλληνας και με τεράστια επιρροή στον Φρανσουά Ολάντ τον οποίο υποστήριξε ενεργά, αλλά και στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο της Γαλλίας, ο Φρεντερίκ Κιβιλιέ, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Γαλλίας θα έρθει στη Χίο την Παρασκευή (είναι φίλοι με τον βουλευτή Κ. Μουσουρούλη που μεσολάβησε για την επίσκεψή του), ενώ θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα. Ο κ. Κιβιλιέ προέρχεται από το χώρο της αυτοδιοίκησης και διατέλεσε δήμαρχος της γενέτειρας του Βουλώνης (στις ακτές της Μάγχης) προτού εμπλακεί με την πολιτική σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, ο κ. Κιβιλιέ θα ανακυρηχθεί επίτιμος δημότης Χίου από τον Πολ. Λαμπρινούδη.

Στο ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και στο «Χανδρής»

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ενοδοχείο Χανδρής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ η εκδήλωση υποδοχής των φιλοξενούμενων θα γίνει στο ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», όπως και η δεξίωση λήξης της διάσκεψης.

Δρακόντια μέτρα

Καθολική θα είναι η παρουσία της Αστυνομίας και του Λιμενικού κατά τη διήμερη σύνοδο.

Με ανακοίνωσή του το Λιμεναρχείο Χίου απαγορεύει τη στάση και τη στάθμευση οχημάτων και δικύκλων τις παραπάνω ημερομηνίες, περιμετρικά του Ξενοδοχείου Χανδρής και συγκεκριμένα στο τμήμα επί της οδού Κλεάρχου Νενητούση (ΝΟΧ) στη συμβολή της με την οδό Ευγενείας Χανδρή και έως τη συμβολή της με τη Λ. Αιγαίου όπως και με την Ομηρίδων.

Παράλληλα σύσσωμη η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου θα διατεθεί για την ασφαλή διεξαγωγή της συνόδου στην οποία θα δώσουν το παρόν τόσο το Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης όσο και ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ