17.7.2012 16:47

«Τυφλό» το σύστημα πυρανίχνευσης

ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΒΑΤΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 
Έναν πολύτιμο σύμμαχο στην μάχη εναντίον της φωτιάς έχουν χάσει η Πυροσβεστική και οι εθελοντικές ομάδες, αφού φέτος δεν λειτουργεί ακόμη το σύστημα ηλεκτρονικής πυρανίχνευσης που είχε εγκαταστήσει ο τέως Δήμος Ομηρούπολης  στο δάσος του Προβατά, πάνω από το δάσος των Αυγωνύμων και του Ανάβατου, συνολικού κόστους 550.000 ευρώ. Το σύστημα έχει τεθεί σε αχρησία και δεν λειτουργεί επειδή διαπιστώθηκε μια κατασκευαστική ιδιομορφία, που δεν του επιτρέπει να λειτουργεί πολυεστιακά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ερμηνεύει λανθασμένα εικόνες και να ενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού της πυρανίχνευσης χωρίς αιτία.  
Ο Π. Λαμπρινούδης υποστηρίζει  ότι η εταιρεία που το εγκατέστησε, ζητά 30.000 ευρώ για την αποκατάσταση του προβλήματος και την ετήσια συντήρηση του, ποσόν πολύ ακριβό για τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Γι’ αυτό η  δημοτική αρχή αποφάσισε να αναλάβει τις εργασίες  το τμήμα μηχανοργάνωσης του Δήμου.  
«Σύντομα θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία», προσθέτει ο δήμαρχος, απαντώντας στους Οικολόγους Πράσινους που έφεραν το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά το θέμα είναι ότι στην καρδιά της θερινής αντιπυρικής περιόδου οι φορείς της πυρόσβεσης δεν έχουν στη διάθεση τους ένα υπερπολύτιμο εργαλείο.
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 
Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης σχετικά με το «Ασύρματο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δασοπροστασίας» και προς αποκατάσταση κάποιων ανακριβειών που υπάρχουν σε αυτό, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Στο Δήμο Χίου έχει εγκατασταθεί ένα αυτοματοποιημένο «Ασύρματο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δασοπροστασίας» με στόχο την προφύλαξη των δασικών εκτάσεων της κεντρικής Χίου.
Πρόκειται για ένα έργο πιλοτικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι το πρώτο τέτοιου είδους σύστημα που εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία στην Ελλάδα. Όμοιο σύστημα λειτουργεί  στην Πορτογαλία, και παρόμοια επίσης συστήματα λειτουργούν και σε άλλες χώρες όπως στην Γερμανία και στον Καναδά. Το σύστημα λειτουργεί με επεξεργασία εικόνας και με την μέθοδο ανίχνευσης καπνού. Σε περίπτωση ανίχνευσης πυρκαγιάς, στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα στο κέντρο ελέγχου. Υπάρχει δυνατότητα χειρισμού της κάμερας και λειτουργίας «ζουμ» στην συγκεκριμένη περιοχή. Αποτέλεσμα του πιλοτικού χαρακτήρα αλλά και της μοναδικότητας του συστήματος είναι και το εξειδικευμένο και αυξημένο κόστος συντήρησης.
Οι λόγοι που επικαλείται το δημοσίευμα για «κατασκευαστικές ιδιομορφίες» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πραγματική αιτία που προσωρινά το σύστημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας είναι η πτώση κεραυνών κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης στην περιοχή οι οποίοι προξένησαν βλάβες που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία του στην παρούσα φάση. Η κατασκευάστρια εταιρία είχε την υποχρέωση από την σύμβαση να συντηρεί το σύστημα έως και το καλοκαίρι του 2011. Έπειτα από επικοινωνία με εκπροσώπους της εταιρίας για να διερευνηθεί η επέκταση του συμβολαίου συντήρησης για το έτος 2012 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε δυσχέρεια για σύναψη νέας σύμβασης  αφενός λόγω ανακατατάξεων και μειώσεων προσωπικού που είχε προβεί η εν λόγω εταιρία και αφετέρου λόγω του υψηλού τιμήματος. Συγκεκριμένα το ποσό που απαιτούνταν για να προχωρήσει η συνέχεια της συντήρησης προσδιορίστηκε περίπου στα 20.000€ ετησίως χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνει τα κατεστραμμένα από κεραυνό υλικά.
Προκειμένου να δοθεί μια λύση στο παραπάνω πρόβλημα ώστε να ξαναλειτουργήσει το σύστημα με το μικρότερο δυνατό κόστος αποφασίστηκε να γίνει αυτοψία από υπαλλήλους του τμήματος Πληροφορικής του Δήμου σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία του έργου Algosystems και να διαπιστωθούν οι τυχόν βλάβες. Οι υπάλληλοι του τμήματος Πληροφορικής προέβησαν σε ελέγχους και σε αλλαγές των κατεστραμμένων υλικών (Αντιστροφέας και φορτιστές) και σε πρώτη φάση έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία των σταθμών μεταξύ τους και διερευνάται αν και ποιες επιπλέον βλάβες υπάρχουν.
Στην παρούσα φάση, και σε συνεργασία με την εταιρία Algosystems, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστεί πλήρως λειτουργικό το σύστημα το συντομότερο δυνατό όσο το δυνατόν με πιο χαμηλό κόστος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ