5.5.2016 9:51

«Του χρόνου θα πέσουν ρουκέτες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες»

ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΚΕΤΑΤΖΗΔΕΣ

Φουρτουνιασμένη θάλασσα συνεχίζουν να θυμίζουν τα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Ερειθιανής που μερικές ημέρες μετά το φετινό φιάσκο ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το έθιμο ακυρώθηκε εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συνεννόησης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.

Τα συνεργεία βρίσκονται σε εγρήγορση προγραμματίζοντας το αμέσως επόμενο διάστημα συνάντηση με τον Δήμο Χίου προκειμένου να τεθούν όλα τα δεδομένα σε νέα βάση. Το μόνο σίγουρο, όπως οι ίδιοι τόνισαν στον «π», είναι ότι του χρόνου οι ρουκέτες θα πέσουν ακόμα κι αν οι συναρμόδιοι φορείς δεν βρουν συμβιβαστική λύση για τη διεξαγωγή του εθίμου. Παράλληλα χαρακτηρίζουν ως «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα του τόπου διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου απορρίπτοντας κάθε σενάριο μεταφοράς του στην παραλιακή του Βροντάδου λέγοντας ότι το έθιμο εδώ και δύο αιώνες γίνεται ανάμεσα στον Άγιο Μάρκο και στην Παναγία Ερειθιανή.

«Λύση απ’ όσους καρπώνονται το έθιμο»

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες των φορέων επικεντρώνονται σε νομοθετική παρέμβαση μέσα από την οποία ο ρουκετοπόλεμος θα αποκτήσει δομή, κανόνες και φορέα διεξαγωγής, οι ρουκετατζήδες αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους χωρίς όμως να μπουν στην ουσία της λύσης του προβλήματος.

«Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά εμάς. Αφορά αυτούς που καρπώνονται το έθιμο, αυτούς που βγάζουν χρήματα από αυτό. Εμάς το μοναδικό που μας ενδιαφέρει είναι να φτιάχνουμε και να ρίχνουμε ρουκέτες όπως γίνεται εδώ και 200 χρόνια», ανέφεραν στον «π» προσθέτοντας ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από επαγγελματίες, Δήμο και Βουλευτές.

«Φέτος κάναμε αυτό που έπρεπε. Ανοίξαμε έναν ειλικρινή διάλογο, φτιάξαμε μόλις 20.000 ρουκέτες, όπως υποσχεθήκαμε και ως απάντηση πήραμε την αδιαφορία του Δήμου, τη δίωξη από την Αστυνομία και τις πιέσεις από τους θιγόμενους κατοίκους», δήλωσαν.

«Ότι κερδίσαμε φέτος θα το χάσουμε του χρόνου»

Αναφερόμενοι στο ζήτημα της μη πραγματοποίησης του εθίμου, τα συνεργεία ανέφεραν ότι τα πράγματα στον Βροντάδο είναι ιδιαίτερα τεταμένα με αποτέλεσμα του χρόνου η κατάσταση να τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

«Αν δεν τεθεί πλαίσιο διεξαγωγής του εθίμου τότε θα επιστρέψουμε στην εποχή της χούντας όπου θα έχουμε ρίψεις από διάφορα σημεία με αποτέλεσμα και το ενδεχόμενο τραυματισμών να είναι μεγάλο και το ενδεχόμενο ζημιών ακόμα μεγαλύτερο», κατέληξαν οι ίδιοι, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το αντάρτικο του ρουκετοπόλεμου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ