16.11.2012 17:04

Τορπίλη Μεσοπρόθεσμου πλήττει τους ναυτικούς

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤ

Μποφόρ σήκωσε και πάλι στο χώρο των ναυτεργατών η κυβέρνηση, με την αύξηση των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση των ναυτικών. Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αυξάνονται τελικά από 1ης Ιανουαρίου 2013 κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση των ναυτικών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή θα εξαιρούνταν οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ.
 
Ποιοι πλήττονται
Η νέα αυτή ρύθμιση «εγκλωβίζει» τουλάχιστον για δυο έτη όσους ναυτικούς δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012. Παράλληλα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνεργων ναυτικών, ηλικίας άνω των 45 χρόνων, κινδυνεύουν να θεμελιώσουν δύσκολα δικαίωμα συνταξιοδότησης ενώ μέχρι πρότινος μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη με ελάχιστο όριο ηλικίας 50 ετών και θαλάσσια υπηρεσία 20 χρόνων.
 
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά με μία πρωτοφανή, «εν κρυπτώ» διαδικασία, αύξησε κατά δύο χρόνια το απαιτούμενο όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης των ναυτεργατών.
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας, είναι απίστευτος. Ειδικότερα,  ενώ αρχικά στο σχέδιο νόμου για το λεγόμενο «Μνημόνιο 3» αναφερόταν ρητά ότι εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ από την έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, η αναφορά για την εξαίρεση αυτή εξαφανίστηκε από το κείμενο που τελικά δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας των ναυτεργατών, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο, αποκλείει ουσιαστικά από τη σύνταξη χιλιάδες ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πλέον υπόλογη απέναντί τους».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ