19.10.2020 16:29

Τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων σχετικά με την από κοινού άσκηση της επιμέλειας των παιδιών

Ύστερα από τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων1 και της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας2, έρχεται με την σειρά του ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)3, η μεγαλύτερη επαγγελματική ένωση ψυχολόγων στην Ελλάδα και τάσσεται υπέρ της θέσπισης της συνεπιμέλειας και του ίσου χρόνου επικοινωνίας των παιδιών.

Έπειτα από αλληλογραφία4 της ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με τον ΣΕΨ αναφορικά με θέματα ανατροφής & επικοινωνίας ανήλικων παιδιών καθώς και νομικής εξίσωσης των χωρισμένων γονέων , κρίθηκε σκόπιμο ο Σύλλογος να τοποθετηθεί απαντώντας και παρεμβαίνοντας με κατάθεση επιστολής προς την Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στα πλαίσια της επικείμενης αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου στην Ελλάδα.

Ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της καταληκτικής επιστολής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων-ΣΕΨ, με αφορμή σημαντικό αριθμό καταγγελιών που λαμβάνουμε από συζύγους, οι οποίοι είτε είναι σε διαδικασία δικαστικών διενέξεων για έκδοση διαζυγίου, είτε είναι ήδη διαζευγμένοι, έχει διαπιστώσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι στις περιπτώσεις όπου δεν ασκείται η επιμέλεια και από τους δύο γονείς, συνήθως προκύπτει έντονη διαμάχη μεταξύ τους, η οποία είναι επιβλαβής για όλα τα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα επιβαρύνει ψυχοσυναισθηματικά  τα παιδιά.

Ο  ΣΕΨ, ήδη από το 2014, έχει ενημερώσει γραπτώς τους Ψυχολόγους σχετικά με το ζήτημα αυτό, με την προτροπή να τηρούν αυστηρά την δεοντολογία καθώς επίσης και τους θεμελιώδεις κανόνες και αρχές της «Καλής Πρακτικής» με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και την ασφάλεια των παιδιών, ούτως ώστε το συγκρουσιακό  πλαίσιο  της  συζυγικής  σχέσης,  το  οποίο  δυστυχώς  συχνά επενδύεται  για  λόγους  σκοπιμότητας  με  χαλκευμένες  κατηγορίες,  να µην στιγματίζει την ζωή και το μέλλον των  παιδιών.Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  του  ΣΕΨ  στην  τακτική  συνεδρίαση  της 29ης Σεπτεμβρίου 2020, με την πεποίθηση ότι στην χώρα μας το οικογενειακό δίκαιο οφείλει να εναρμονιστεί με τα σύγχρονα  Ευρωπαϊκά δεδομένα, ομόφωνα αποφάσισε ότι:

 1. Ο  ΣΕΨ  υποστηρίζει  το  αίτημα της «από κοινού άσκησης της επιμέλειας/κοινής ανατροφής με ίσο χρόνο και από τους δύο γονείς» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του παιδιού» ΑΜΚΕ, διότι αυτό αφενός μεν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα  των  παιδιών  να  μην  αποξενώνονται  από  τον  ένα  γονέα, αφετέρου δε πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις  για γονική ισότητα μεταξύ των φύλων.

2. Να καταθέσει την παρούσα επιστολή στην Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επιμελείται την πρόσφατη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.»

Κατ’όπιν και της τοποθέτησης του ΣΕΨ καθίσταται σαφέστατη η υποστήριξη σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας των Ανθρωπιστικών Επιστημών της χώρας προς την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων Δικαίου υπέρ της κοινής επιμέλειας των παιδιών χωρισμένων οικογενειών και την διασφάλιση του δικαιώματός τους σε ισότιμη και ισόποση επικοινωνία και με τους δύο γονείς τους.

«Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού ΑΜΚΕ»

 

1 https://www.energoimpampades.gr/syllogos-ellinon-koinoniologon-synepimeleia-teknon/

2 https://elpse.com/anakoinwsh-elpse-mme-kai-stigmatismos-2/

3Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων είναι ο αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός-επιστημονικός φορέας των Ψυχολόγων της
χώρας μας, θεσμικός εταίρος της Πολιτείας για τον κλάδο των Ψυχολόγων σύμφωνα με τους νόμους 991/79-άρθρο 8,
2646/98, την Κοινοτική Οδηγία 2005/36, την γνωμάτευση του Υπουργείου Παιδείας (15404/ΙΑ/14-2-2012). Αριθμεί πάνω από 2.500 μέλη και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Συλλόγων Ψυχολόγων - EFPA από το 1988. Η EFPA αποτελεί
επίσημο συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχουν 39 ευρωπαϊκές χώρες, όπου εκπροσωπούνται
περισσότεροι από 400.000 Ψυχολόγοι (http://www.efpa.eu).

4 https://www.energoimpampades.gr/seps/

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ