19.12.2023 11:41

Το Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή για την Ημέρα Παράδοσης της Χίου στην Ελλάδα

Συμπληρώνονται φέτος 111 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα της 21ης Δεκεμβρίου 1912, που υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης του τουρκικού στρατού στις ελληνικές δυνάμεις, ανάμεσα στον Τούρκο διοικητή Zichni Mpei και τον Λοχαγό πεζικού Ε. Βερνάρδο, εκπρόσωπο του ελληνικού στρατού, στις Καρυές. Έληξε έτσι μετά από 356 χρόνια η κατοχή της Χίου από τον Τούρκο Δυνάστη. 

Στη διάρκεια εκείνων των 41 ημερών που μεσολάβησαν από την απόβαση της 11ης Νοεμβρίου μέχρι την τελική παράδοση των τουρκικών δυνάμεων, το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και τραυματίες ήταν μεγάλο, στις σκληρές και αιματηρές μάχες που δόθηκαν, με πιο φονική απ’ όλες τη μάχη του Έπους. 

Σε όλους αυτούς τους ήρωες οφείλουμε εμείς την ελευθερία μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία πρόσφεραν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα για την ελευθερία του Έθνους. Είναι χρέος μας μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να ενθυμούμαστε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά αξίες ιδανικά και αρχές.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ