12.12.2023 14:03

«Το κλείσιμο του Κέντρου Πρόληψης Χίου ισοδυναμεί με απώλεια μίας γραμμής άμυνας της Κοινωνίας» - Βίντεο

Στις επιπτώσεις της κατάργησης του Κέντρου Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος» που εδώ και 25 χρόνια πρωτοστατεί στο κομμάτι της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο νησί, αναφέρθηκαν εργαζόμενοι και διοίκηση του φορέα, στη σκιά της ψήφισης νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση όλων των κέντρων πρόληψης και στη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού «ομπρέλα» με την ονομασία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων».

 Όπως επεσήμαναν με την ίδρυση του οργανισμού – «ομπρέλα», δεν περιγράφονται ρητά τα Κέντρα Πρόληψης ως ένας από τους εγκεκριμένους φορείς που υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης (όπως ήταν μέχρι τώρα), αφετέρου δεν περιέχει καμία θεσμική νομοθετική εξασφάλιση και πρόβλεψη πάγιας και σταθερής χρηματοδότησης ενώ παραμένει μετέωρη η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα Κέντρα Πρόληψης με το κράτος που έχει ισχύ μέχρι το 2027, προοιωνίζοντας ουσιαστικά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης άρα και την κατάργησή τους.

Διοίκηση και εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι το ν/σ προβλέπει αρνητικές εξελίξεις συνολικά για τις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας κι επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.

Οι φορείς μέσα από τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τη σημασία του έργου που το Κέντρο Πρόληψης Ναυτίλος παρέχει εδώ και 25 χρόνια στο νησί, την ανάγκη να συνεχίσει να είναι «ασπίδα» για το σύνολο της σχολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας (για γονείς, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς), για να συνεχίσει να δίνει το παρόν στις ΑΕΝ του νομού, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους Επαγγελματικούς Φορείς, στους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ