23.6.2015 12:42

Της αναλήψεως... από την Παρασκευή στη Χίο

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΕΝΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΦΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Στο κόκκινο όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται τα τραπεζικά ιδρύματα του νησιού με τους Χιώτες να συρρέουν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να «σηκώσουν» σημαντικά ποσά από τις καταθέσεις τους, ενστερνιζόμενοι το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί τον τελευταίο μήνα σχετικά με την πορεία οικονομίας της χώρας.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι κι εχθές τουλάχιστον, δημιούργησε έντονη ανησυχία, με αποτέλεσμα από την προηγούμενη Πέμπτη οι Χιώτες να προχωρούν σε συνεχόμενες αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Η κορύφωση του κύματος αναλήψεων σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή όπου τα σενάρια περί μη ανοίγματος των τραπεζών τη Δευτέρα καθώς και τα σενάρια για την επιβολή Capital Controls (ανάληψη μετρητών με όριο) δημιούργησαν πανικό κυρίως στους ηλικιωμένους καταθέτες που έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

«Η κατάσταση στη Χίο είναι ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κόσμος έρχεται επηρεασμένος από αυτά που ακούει στην τηλεόραση και ζητάει να σηκώσει τα χρήματά του. Παρά τις εκκλήσεις των υπαλλήλων ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες δυστυχώς οι περισσότεροι «σηκώνουν» τα χρήματά τους με σκοπό να τα κρατήσουν στα σπίτια τους. Την περασμένη Παρασκευή η κατάσταση εκτροχιάστηκε ενώ η ίδια εικόνα αν και σε μικρότερη κλίμακα συνεχίστηκε τη Δευτέρα», ανέφερε στον «π» σημαίνον τραπεζικό στέλεχος της Χίου.

«Τεράστιο λάθος η φύλαξη στο σπίτι»

Παρότι πάντως οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις εκτός τράπεζας κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι, επιλέγουν να κρύψουν τα μετρητά τους σε κάποιο σημείο του σπιτιού που οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορεί να παρέχει ένα υψηλό ποσοστό ασφάλειας.

Την αντίθεσή της με αυτή την πρακτική επισημαίνει η Αστυνομία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου Ανδρέα Δαμίρη να χαρακτηρίζει αυτή την τακτική ως «μεγάλο λάθος» που μπορεί να βάλει σε περιπέτεια αρκετούς.

«Οι επίδοξοι διαρρήκτες αποτελούν κι αυτοί μέρος της κοινωνίας μας. Συνεπώς γνωρίζουν ότι αρκετός κόσμος σηκώνει χρήματα από τις τράπεζες για να τα φυλάξει σπίτι του. Είναι μία λάθος τακτική που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Αυτό σημαίνει ότι οι διαρρήκτες είτε θα μπουν μέσα σε ένα σπίτι και ψάχνοντας θα βρουν τα χρήματα ή το ακόμα χειρότερο σενάριο είναι να μπουν μέσα σε ένα σπίτι και να απειλήσουν με κάθε τρόπο τους ενοίκους να αποκαλύψουν το μέρος όπου έχουν κρυμμένα τα χρήματα. Θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάληψη χρημάτων γενικότερα. Δεν αποκλείεται για παράδειγμα η ύπαρξη σπείρας που περιμένοντας έξω από μία τράπεζα, παρακολουθεί ποιος φεύγει με ποσότητα μετρητών στο χέρι και τον ακολουθεί μέχρι να εντοπίσει το σπίτι στο οποίο μένει. Για όλους αυτούς τους λόγους, από παλαιότερα έχω επισημάνει τον κίνδυνο φύλαξης μετρητών στο σπίτι», σημείωσε ο κ. Δαμίρης.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ