Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα το 1994 με νόμο της Βουλής και έκτοτε τιμάται στις 19 Μαΐου κάθε έτους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Μαΐου 2025, στο Μνημείο Ηρώων της πόλης της Χίου, κατάθεση στεφάνων και Επιμνημόσυνη Δέηση από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, υπέρ των απολεσθέντων και σφαγιασθέντων αδελφών των τραγικών εκείνων γεγονότων. Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Από 200.000 έως 350.000 Πόντιοι εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους, κατά την περίοδο 1916-1923, σε σύνολο περίπου 750.000 κατοίκων του Πόντου, στο πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Στις αρχές του 1991, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του τότε προέδρου Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή Ποντίων βουλευτών του Κινήματος, για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Την 1η Απριλίου 1992 κατατέθηκε η σχετική πρόταση νόμου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου 1994, θεσπίζοντας επίσημα τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.
Την τελετή στη Χίο τίμησαν με κατάθεση στεφάνων ο Δήμαρχος Χίου Ιωάννης Μαλαφής, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Σταύρου Μιχαηλίδη, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χίου Μιχάλης Παρλαμάς, ο Στρατιωτικός Διοικητής Χίου Χαράλαμπος Ψαρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Νύχτας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εμμανουήλ Χριστοφάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Χίου, Αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιμουρτζής, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χίου Παντελής Μισιριώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών και Μακεδόνων Χίου “ο Μέγας Αλέξανδρος” Βασίλειος Σακιζλής, η πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Χίου Βαρβασίου “ο Φάρος” Γεωργία Χούλη και ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αργύρης Χατζελένης.
Τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μπάντα της Ταξιαρχίας προσέδωσαν επισημότητα στην τελετή. Ομάδες των συλλόγων Θρακών Μακεδόνων Χίου και του Φάρου Βαρβασίου, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές των Ποντίων, συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση, αποτίοντας με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της Γεωργίας Μινασίδου, ποντιακής καταγωγής, η οποία ανέφερε: «Η αναδρομή στην τραγωδία των Ποντίων δεν είναι απλώς ένα ιστορικό καθήκον, αλλά πράξη δικαίωσης και τιμής». Στη συνέχεια, η Μαρία Μπιμπούδη, μέλος του Συλλόγου Θρακών και Μακεδόνων Χίου, απέδωσε απόσπασμα από το έργο «Νίκη χωρίς ρομφαία» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σάββα Καταρτζή, το οποίο «ζωντάνεψε γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής και της αγωνίας των ανθρώπων που την έζησαν».
Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δυναμικούς και ακμαίους πυλώνες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Αναγεννημένος μέσα από τις στάχτες του, συνεχίζει να μεγαλουργεί εντός και εκτός Ελλάδας, κρατώντας άσβεστη τη μνήμη των προγόνων του.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.