27.6.2016 14:30

Τιμή και δόξα στα Ψαρά [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΟΛΟΚΛΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη θυσία των Ψαρών τίμησαν με την παρουσία τους ο κόσμος και οι αρχές που έδωσαν το παρόν στο τριήμερο των θαυμάσιων εκδηλώσεων  που διοργάνωσε ο δήμος στα πλαίσια των εορτασμών μνήμης της  192ης επετείου  του Ολοκαυτώματος του ηρωικού νησιού το 1824.

Στη Μαύρη Ράχη

Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς, απότισαν όλοι, με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Μάρκο,  ο οποίος έσκυψε ευλαβικά το κεφάλι στη μνήμη των πεσόντων, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό και το τρισάγιο στα οποία χοροστάτησε στον γνωστότερο χώρο της θυσίας, στη Μαύρη Ράχη.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους, όταν η Ελένη Καραγιώργη διάβασε τα ονόματα των νεκρών στο καθιερωμένο προσκλητήριο που γίνεται στο μνημείο των πεσόντων, μπροστά στις εκκλησίες των Αγίων Γιάννη και Άννας τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων.

Στην Πλατεία Αποστολή

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της πλατείας Αποστολή, στο σπίτι του ναύαρχου του νησιού τον καιρό του αγώνα Νικόλαου Αποστολή. Την κορδέλα έκοψαν η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου και ο Δήμαρχος Κώστας Βρατσάνος.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στα έργα που έχουν εκτελεσθεί και σε αυτά που θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Ο νέος προγραμματισμός συζητήθηκε σε σύσκεψη  η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη. Η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι με σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν απαραίτητα έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη του νησιού.

Η αναπαράσταση

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας, όπου εκτός από τον πανηγυρικό εσπερινό, το πλήθος του κόσμου χειροκρότησε με ενθουσιασμό και συγκίνηση κυρίως την παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος με τη μοναδική εκφραστική παρουσίαση της Ελένης Καραγιώργη. Επιβλητική ήταν και η λαμπαδηδρομία των μικρών και μεγάλων Ψαριανών, που με τους δαυλούς στο χέρι θύμισαν τους προγόνους τους που μετέτρεψαν το νησί σε ένα τεράστιο μπουρλότο, βάζοντας φωτιά στις πυριτιδαποθήκες του νησιού και στις συνειδήσεις όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων και λαών που συγκλονίστηκαν από τον ηρωισμό και τη θυσία τους.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η καθιερωμένη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών Κωνσταντίνος Κανάρης και από χορευτικό συγκρότημα της Τρίπολης, που συμμετείχε τιμητικά στις εκδηλώσεις.

 

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής

Για την προσφορά τους στο νησί η δημοτική  αρχή τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες την Ελένη Καραγιώργη και τους ψάλτες της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού Δημήτρη Λεοτσινίδη και Χαράλαμπο Μπεναρδή.

Την Κυριακή , το εορταστικό τριήμερο ολοκληρώθηκε με τον όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και δοξολογία στον Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την εκφώνηση του πανηγυρικού από το διευθυντή του γυμνασίου και Λυκείου Ψαρών Δημήτρη Μάκαρη, το τρισάγιο στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη, την κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος και τη δεύτερη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση επισήμων και επισκεπτών στην έκθεση με θέμα «Το ολοκαύτωμα των Ψαρών στην τέχνη», που εγκαινίασε την Παρασκευή, πρώτη τη μέρα του τριημέρου των εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος « Αδελφότης Ψαριανών» στην δημοτική  αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

1000 ευρώ για κάθε τρίτο παιδί

Ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Μάρκος ανακοίνωσε την απόφαση της Ι.Μ. Χίου να ενισχύει με χορηγία 1000 ευρώ εφάπαξ το τρίτο παιδί κάθε οικογένειας για να στηρίξει ενεργά τον εθνικό στόχο της αύξησης του πληθυσμού μας. Ακόμη η Ι.Μ. Χίου παράδωσε στην μαθήτρια της Γ` Λυκείου Έλσα Κατερίνα Κριεζίου την καθιερωμένη χορηγία των 200 ευρώ για την επίδοση της στα μαθήματα και ειδικά στο μάθημα της Ιστορίας.Οι επισκέπτες απένειμαν τα εύσημα στη δημοτική αρχή για την άριστη διοργάνωση και ιδιαίτερα στην υπεύθυνη του προγραμματισμού, οργάνωσης και διεξαγωγής των εκδηλώσεων   πρόεδρο του δημοτικού  συμβουλίου Αγγελική Κούτικα.

Παρουσίες

Τη θυσία των Ψαριανών τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάρκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπαρχηγός του στόλου Αντιναύαρχος Σπυρίδων Κονιδάρης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάννα Καλογύρου και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Χίου θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπαδόπουλος , Γιάννης Μανάρας, Παντελής Μπουγδάνος, ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Λιμενάρχης Χίου Χρήστος Φραγκιάς Φραγκιάς, η διοικητής της Α.Ε.Ν Μηχανικών Χίου Μαρία Κατσάρη και ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Χίου  Υποπλοίαρχος Π.Ν. Αντώνη Κριμιζής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ