31.1.2014 10:42

Το τεντωμένο σχοινί των προσλήψεων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

• ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο ΣΤ. ΣΟΥΡΕΛΑΣ

Τις ακροβασίες πάνω στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν οι αιρετοί προκειμένου να λειτουργήσουν τους φορείς που τους ανατίθενται αναδεικνύει η διαγωνιστική διαδικασία παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στο ΧΥΤΑ.
«Όρισα στους 8 μήνες το εύρος των υπηρεσιών γιατί εκτιμώ ότι μέχρι τότε θα έχουμε λάβει την έγκριση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού απευθείας από τη ΔΙΑΝΟΧ», εξηγεί ο πρόεδρος της, Στ. Σουρέλας. «Ως τότε υποθέτω πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να δουλεύει με έμπειρο προσωπικό», προσθέτει.
Από διαγωνισμό
Η ανάγκη παρουσίας κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού είναι εκείνη που οδήγησε τη ΔΙΑΝΟΧ να λαμβάνει υπόψη κατά προτεραιότητα την εμπειρία του αναδόχου ή του προσωπικού που ο ανάδοχος δεσμεύεται να προσλάβει και δίνει την αίσθηση ότι τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι φωτογραφικά. «Κατ’ αρχήν δεν ισχύει ότι ο σημερινός εργολάβος τοποθετήθηκε με απευθείας ανάθεση. Προέκυψε μέσα από διαγωνισμό. Παράλληλα έπρεπε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι όσοι κληθούν να δουλέψουν το ΧΥΤΑ πρέπει να έχουν μια στοιχειώδη εμπειρία στο αντικείμενο. Για αυτό τοποθετήθηκε ως κριτήριο επιλογής η εμπειρία του αναδόχου ή των εργαζομένων που πρόκειται να προσλάβει», προσθέτει ο κ. Σουρέλας. «Εξάλλου το γεγονός ότι δεν είναι φωτογραφικός ο διαγωνισμός στοιχειοθετείται από το ότι τουλάχιστον δυο εργολάβοι διαθέτουν ήδη εμπειρία. Σας πληροφορώ μάλιστα ότι το φάκελο της προκήρυξης έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής 5 διαφορετικές εταιρείες.»

Διασφάλιση

Στην ουσία η ΔΙΑΝΟΧ επιθυμεί, για κατανοητούς πρακτικούς λόγους, μέχρι τον επίσημο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εκεί που πιθανά θα τοποθετηθούν επιπλέον κοινωνικά κριτήρια, να μη διαταραχθεί η συνέχεια στην παρουσία του σημερινού προσωπικού, τουλάχιστον των χειριστών των μηχανημάτων.
Υποχρεώνει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να απασχολήσουν το σημερινό προσωπικό προκειμένου να μην απορριφθεί στο σκέλος των τεχνικών χαρακτηριστικών η πρόταση τους ή να βρουν προσωπικό εκτός Χίου με παρόμοια εμπειρία, στοιχείο μάλλον ασύμφορο για τις ίδιες.
Ωστόσο η δυνητική αναφορά στην εμπειρία του αναδόχου δεν εξασφαλίζει την επίτευξη του στόχου της, καθώς τελικά την εμπειρία μπορεί να διαθέτει ο ανάδοχος, όχι όμως οι εργαζόμενοι. «Οι όροι της προκήρυξης είναι παρόμοιοι με την προηγούμενη και τους έχουμε δανειστεί από άλλο ΧΥΤΑ», συμπληρώνει ο Στ. Σουρέλας, επιθυμώντας να πείσει ότι τίποτα το μεμπτό δεν επιχειρήθηκε. Κι ο ίδιος όμως σίγουρα νοιώθει ότι η διατύπωση για την εμπειρία του αναδόχου είναι μάλλον ατυχής και δεν διασφαλίζει τον κατανοητό στόχο διατήρησης του υπάρχοντος προσωπικού.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ