17.4.2024 6:24

Τα όρια στις σχέσεις μέσα από ομιλία του Κέντρου Πρόληψης "Ναυτίλος" (pics)

«Θέτω όρια στις σχέσεις μου. Σύντροφοι, Φίλοι, Οικογένεια». Ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά που δρομολογούν τη ζωή τους, παράλληλα με τις σπουδές και την καθημερινή κοινωνική, εργασιακή και προσωπική τους δραστηριότητα.

Αυτό το θέμα, με την πραγματοποίηση σχετικής ομιλίας και συζήτησης με διάλογο και προβληματισμούς (για τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, Φοιτητές και Καθηγητές), παρουσιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης και τον Υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλέξιο Πατάπιο Κόντη, στην Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου, στον 2ο όροφο του Μιχάλειου Κτιρίου, την Τρίτη 16 Απριλίου στις 6 το απόγευμα. Εισηγητής ήταν, ο Κλινικός Ψυχολόγος και στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Στράτος Τσουκάρης, που είπε πολύ χρήσιμα πράγματα. Η προσέλευση ήταν αρκετά ικανοποιητική σε αριθμό Φοιτητών και πολύ πολύ ποιοτική και « υποψιασμένη », όσον αφορά τα θέματα που επισημάνθηκαν από μέρους τους, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη σκέψεων και αναζητήσεων στη ζωή για την επίτευξη της πραγματικής ευτυχίας  και την αποφυγή λαθών, αδιεξόδων, «ατυχημάτων» και « δυστυχημάτων», στα οποία μπορεί να σε οδηγήσουν « δρόμοι κλισέ» ή επιφανειακές ερμηνείες της ζωής και των σχέσεων.

Μέσα από την ομιλία αυτή και τη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε, τι είναι τα όρια, πότε χρειάζονται και πως μπορούν να τεθούν στις σχέσεις μας με την οικογένεια, τους φίλους και τους ερωτικούς συντρόφους, με τρόπους εποικοδομητικούς τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους. Οι φοιτητές έχουνε μπει σε μια καινούργια φάση ζωής που είναι μια αναδυόμενη ενηλικίωση... είναι μια περίοδος ζωής μετά την εφηβεία, που πρέπει να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους σαν ενήλικες πλέον και να μπούνε καινούργια όρια... μέχρι που είναι οι δικές μου οι ανάγκες και από που αρχίζουν οι ανάγκες του άλλου... τι καλύπτω εγώ και τι οι άλλοι... κι αυτό προσφέρει ασφάλεια στις σχέσεις και τις κάνει εποικοδομητικές για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε όλα τα πράγματα στη ζωή, το βασικό είναι να ψάχνει ο καθένας και μόνος του... Μπορεί και να αλλάξει και γνώμη για πολλά και περισσότερο από δυο - τρεις φορές... Καλό είναι να ενδιαφερόμαστε και να μαθαίνουμε από τα συγγράμματα και τις διαλέξεις των ειδικών... Όχι μόνο οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι... Μικροί και μεγάλοι αλληλοσυμπληρώνονται σε γνώσεις, δράσεις και εμπειρίες... Πρέπει να έχουμε πάντοτε ανοιχτούς ορίζοντες για διαμόρφωση... και να ακολουθούμε και να πράττουμε « ούτε όλα του γιατρού, ούτε όλα του πρακτικού » όπως λέγανε οι παλιοί...και να θυμόμαστε ότι ναι « η γνώση είναι δύναμη », αλλά « και τα πολλά τα γράμματα χαλάνε το κεφάλι » που λέει κι ο λαός... Κι ότι εκτός από όλα τα άλλα, η ζωή θέλει και λίγη τύχη... και η θετική οπτική μαζί με τη θετική μας δράση, φέρνουν και την τύχη, γιατί « η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς »... κι « αν έχεις τύχη διάβαινε».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ