18.6.2016 15:25

Τα ετοιμόρροπα κτίρια πλήττουν τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΥΡΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Η εικόνα των ετοιμόρροπων  και εγκαταλελειμμένων κτισμάτων τόσο στην πόλη της  Χίου όσο και στα χωριά είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή, η οποία φρόντισε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη καταγραφή όλων των επικίνδυνων εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

« Οι λόγοι που υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια εντοπίζονται κυρίως στην ύπαρξη πολλών ιδιοκτητών που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, στην αγορά τους σε τιμή ευκαιρίας και στην μετέπειτα εγκατάλειψής τους ή στην απουσία του ιδιοκτήτη στο εξωτερικό», εξηγεί στον «π» ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με τους ομολόγους του της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατόρθωσαν, έπειτα από συνεχείς πιέσεις προς την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος, να θεσπιστεί Επιτροπή που θα επεξεργαστεί το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων.

« Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι προβληματικό και θα πρέπει να αλλάξει.  Η Επιτροπή που συστάθηκε και συνεδρίασε αποτελείται από παράγοντες του Υπ. Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα επεξεργαστούν ένα σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί από τα τέλη του 2014 και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο θέμα των επικίνδυνων και εγκαταλελειμμένων  κτιρίων. Η Επιτροπή κάλεσε τους δημάρχους να παρουσιάσουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν ο καθένας στην περιοχή του», ανέφερε ο κ. Βουρνούς, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της Χίου το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα χωριά του νοτίου τμήματος και λιγότερο στην πόλη.

« Η επικινδυνότητα των ετοιμόρροπων κτιρίων σε ορισμένα χωριά είναι μεγάλη και τίθεται θέμα ασφάλειας της ζωής των κατοίκων. Παράλληλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια σε έναν κατοικημένο οικισμό υποβαθμίζουν την οικονομική δραστηριότητα, δημιουργούν προβλήματα υγιεινής  από τη συσσώρευση σκουπιδιών μέσα σε αυτά και είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό. Όλα αυτά τα παρουσίασα στην Επιτροπή, η οποία έδειξε να αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητα του δικού μας προβλήματος σε σχέση με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Βουρνούς.

Παράλληλα ο δήμαρχος τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των οικισμών που έχουν εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίσματα. «Επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αποφασίσαμε, ως Δήμος, να επέμβουμε ακολουθώντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Προχωρήσαμε σε καθαρισμό τόσο του εσωτερικού όσο και του περιβάλλοντος χώρου ετοιμόρροπων κτιρίων και αποστείλαμε δεκάδες ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες των κτισμάτων να επέμβουν ώστε αυτά να μην καταρρεύσουν», κατέληξε ο κ. Βουρνούς.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ