10.2.2022 9:36

Τα αναπτυξιακά στάδια παιδιών ηλικίας 8-18 μηνών

Γράφει η Ειρήνη Ασπρούλη, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

«Πότε θ’ αρχίσει να μιλάει το παιδί μου; Πότε πρέπει να περπατήσει; Πότε πρέπει ν’ αρχίσει να ζωγραφίζει; Μήπως είναι πίσω για την ηλικία του; Μήπως πρέπει να το δει κάποιος ειδικός;»…….. Τέτοια και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς στους πρώτους μήνες ανάπτυξης των παιδιών τους.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας 8-18 μηνών, είναι η κίνηση, ο λόγος, η κοινωνικοποίηση, η νόηση, η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, οι γενικές γνώσεις, η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Κίνηση
Αδρή κινητικότητα: Το παιδί ξεκινάει να μπουσουλάει στους 8 μήνες, να στέκεται όρθιο πιάνοντας έπιπλα στους 9 μήνες, να κάνει λίγα βήματα με ή χωρίς βοήθεια στους 12 μήνες και μετά να περπατάει κανονικά.
Λεπτή κινητικότητα: Σταδιακά, από τους 8 μήνες, το παιδί σταθεροποιεί τη σύλληψη μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.

Λόγος
Το παιδί λέει 1 – 2 λέξεις γύρω στους 8 μήνες, ενώ στους 12 μήνες λέει πάνω από 20 λέξεις. Ονοματίζει γνωστά αντικείμενα και πρόσωπα και δείχνει τι θέλει.

Κοινωνικοποίηση
Το παιδί επιδιώκει την αλληλεπίδραση, όμως το παιχνίδι του είναι παράλληλα και μοναχικό.

Νόηση
Το παιδί στην ηλικία των 8-12 μηνών αντιλαμβάνεται και μαθαίνει μέσα από τις αισθήσεις και την κίνηση.

Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη
Γύρω στους 8 μήνες το παιδί εμφανίζει φόβο προς τα ξένα πρόσωπα και ξεκινάει το άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα. Το μεταβατικό αντικείμενο (π.χ. το αγαπημένο του αρκουδάκι), γίνεται απαραίτητο στο παιδί. Σταδιακά αρχίζει να γνωρίζει το σώμα του και τα πρώτα βήματά του τον οδηγούν σιγά σιγά στην αυτονομία του.

Γενικές γνώσεις
Το παιδί τις αποκτά από την περιέργειά του να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. Το ενδιαφέρουν όλα τα αντικείμενα του σπιτιού και του χώρου γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο να τα δει και να τα πιάσει, επικεντρώνεται πολύ συχνά στο να τα βάλει και στο στόμα. Η εξερεύνηση αυτή έχει σχέση με την εξέλιξη του παιδιού σε όλους τους αναπτυξιακούς του τομείς.

Όλα τα παιδιά βέβαια δεν είναι ίδια, ούτε αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς. Καλό είναι να δίνουμε χρόνο στο παιδί (περίπου 6 μήνες), ώστε να αναπτύξει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, όταν θα είναι έτοιμο και το ίδιο.

 Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, 2271020000 (εσωτ.1)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ