3.2.2014 10:04

Συνολικός επανασχεδιασμός στις πιάτσες των taxi

• ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Η επιχειρούμενη από τις τοπικές αρχές κάλυψη μιας ασύδοτης επαγγελματικής συμπεριφοράς μπαίνει στο στόχαστρο των υπαλλήλων της Περιφέρειας. Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του ο Σύλλογος ανασύρει στην επιφάνεια ένα θέμα που καυτηριάζεται από όλη την κοινωνία, για το οποίο ο «π» έχει κάνει επανειλημμένες αναφορές, την κατάληψη των περιμετρικών δρόμων της πλατείας από τα taxi.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναδεικνύονται δυο άγνωστα μέχρι σήμερα θέματα. Πρώτον ότι η κατάληψη του χώρου μεταξύ της Νομαρχίας και της Πινακοθήκης γίνεται αυθαίρετα και δεύτερον ότι το θέμα επιχειρείται να λυθεί άρον – άρον από το Δήμο, με τη συγκατάβαση της Περιφέρειας, λίγους μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

«Πιάτσα taxi πίσω από τη «Νομαρχία» δεν υφίσταται νόμιμα (οι πιάτσες taxi καθορίζονται με την με αρ. πρωτ. 7329/14-11-2008 απόφαση του Νομάρχη Χίου, όπου η εν λόγω θέση δεν περιλαμβάνεται), αλλά όλοι μας, όσοι καθημερινά ζουν και περνούν από το κέντρο, βιώνουν το αλαλούμ της στάθμευσης από τα taxi στο χώρο αυτό, που πολλές φορές κλείνουν σταθμεύοντας σε  όλο το πλάτος του  δρόμου ακόμη και στη μέση του, χωρίς να μπορεί να περάσει ούτε πεζός, καθώς και την ανυπαρξία της όποιας  καθαριότητας της περιοχής και ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρουν οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας.

«Σε ένα χώρο γύρω από την πλατεία,  πόσες νόμιμα υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης taxi  υπάρχουν και πόσες θα πρέπει να υπάρχουν,  με δεδομένο ότι οι συνολικές άδειες taxi στο νομό είναι περίπου 110;», αναρωτιέται ο Σύλλογος

 

Υποκύπτουν οι αιρετοί 

«Ο αντιπεριφερειάρχης, παρόλο που θέσαμε το θέμα ως Σύλλογος τόσο για το θέμα των taxi, όσο και για την ύπαρξη του περιπτέρου που πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο σε χώρο ιδιοκτησίας Περιφέρειας, δεν πήρε θέση και δεν απαίτησε, όπως και εμείς απαιτούμε, την αναβάθμιση, ανάπλαση  και βελτίωση του κεντρικού αυτού χώρου που περιλαμβάνει  το κτίριο της Περιφέρειας, το Ομήρειο, το πάρκο και την Πινακοθήκη με εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης.

Ο δήμαρχος, που ως νομάρχης συμφωνούσε  και με την ανάδειξη της περιοχής αλλά και με την τακτοποίηση των taxi, τώρα, θεωρεί  ότι πρέπει να  τελειώνει με αυτό το θέμα και να νομιμοποιήσει μια κατάσταση παράνομη εδώ και χρόνια», καταγγέλλει την τακτική που εφαρμόζουν Γανιάρης και Λαμπρινούδης ο Σύλλογος και ανοίγει με τον πλέον επίσημο τρόπο μια συζήτηση που οφείλει να φέρει αποτέλεσμα για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του κέντρου της πρωτεύουσας.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο χώρος μεταξύ της Νομαρχίας και της Πινακοθήκης μέχρι τα μισά περίπου καθώς και προς δυσμάς και μέχρι το μέσο του πάρκου προς το Ομήρειο είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας Νομαρχίας.

Κατά την επισκευή  και ανέγερση του ορόφου από την τότε ΝΑΧ (νομαρχιακή αρχή Καλουτά) τοποθετήθηκαν  πινακίδες σήμανσης  για κάποιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, μεταξύ αυτών και των ΑμΕΑ, στην επίμαχη λωρίδα  που είναι ο πλησιέστερος χώρος στάθμευσης  στη  μοναδική είσοδο - πρόσβαση για τα ΑμΕΑ  στο κτίριο της «Νομαρχίας».

Μετά από διαμάχη των taxi  και του τότε  δημάρχου Χίου (καταστροφή του υπό κατασκευή ήπιας κυκλοφορίας πεζόδρομου  και τελικά διακοπή της εργολαβίας που υλοποιούνταν βάσει εγκεκριμένης μελέτης και γενικότερου σχεδιασμού),  δόθηκε ατύπως «άδεια» από τον νομάρχη κ. Λαμπρινούδη  για στάθμευση των taxi  στη νότια πλευρά του κτιρίου, καλύπτοντας  τις υπάρχουσες πινακίδες της Ν.Α. Χίου και αργότερα ξηλώνοντας τις  εντελώς.

Το μέτρο επεκτάθηκε με την ανάληψη της δημαρχίας Λαμπρινούδη και από την πλευρά της Πινακοθήκης με τοποθέτηση παράνομων πινακίδων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ