8.6.2022 10:10

Συντονιστική Επιτροπή - "Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι, αλλά όχι «χρήσιμοι - ηλίθιοι»"

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος κοντά στη γειτονιά μας, ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, την ώρα που η Τουρκία βρήκε αφορμή και ξεδιπλώνει τον αναθεωρητισμό της σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που μία σπίθα είναι αρκετή να προκαλέσει ένα νέο γενικευμένο πόλεμο, με την εμπλοκή και άλλων υπερδυνάμεων και σχηματισμών, την ώρα που καθημερινά εντείνονται οι πιέσεις για μείωση «του στρατιωτικού αποτυπώματος» στα νησιά μας και κρίσιμα οπλικά συστήματα για την άμυνα της χώρας αποστέλλονται στην Ουκρανία, αυτή την ώρα επιλέγει ο Υπουργός Μετανάστευσης να θέσει πάλι θέμα νέας δομής πάνω στο νησί μας.

Αγνοεί ο «χρήσιμος» Υπουργός ή δεν βλέπει ότι η Τουρκία συσσωρεύει μετανάστες και πρόσφυγες στα παράλια απέναντι από Χίο, Λέσβο και Σάμο; Δεν έχει μάθει ακόμη για την εργαλειοποίηση από το καθεστώς Ερντογάν των κατατρεγμένων των πολέμων και της οικονομικής ανέχειας προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αναθεωρητικά του σχέδια;

Καταλαβαίνουν άραγε ο ίδιος και η κυβέρνηση, ότι την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων, στρατός και λιμενικό προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τυχόν υβριδική επίθεση, πως ανοίγει η κερκόπορτα για τα ακριτικά νησιά μας;

Καταλαβαίνει ότι ο εγκλωβισμός πληθυσμών πάνω στα νησιά μας, πάνω στην παραμεθόριο αποτελούν ένα εν δυνάμει αποσταθεροποιητικό παράγοντα στα χέρια της Τουρκίας;

Δηλώνει χωρίς ντροπή ότι ο σχεδιασμός είναι μια δομή μικρότερη, αλλά σε έκταση 250 στρεμμάτων, έκταση δηλαδή πολύ μεγαλύτερης από το τερατούργημα της Σάμου.

Μιλάει χωρίς ντροπή για μικρότερη δομή όταν αυτό που σχεδιάζει έχει μόνο κάτω όριο τα 3.200 άτομα και δεν έχει οροφή!!!

Αντί να αποδεχθεί αυτό που ο αγώνας των Χιωτών είχε ως προμετωπίδα, ότι δεν χρειάζεται κανενός είδους υπερδομή, αλλά η μόνη λειτουργία που θα αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, θα είναι η καταγραφή και ταυτοποίηση επαναφέρει τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του.

Αντί να αντιληφθεί ότι η μόνη πολιτική που δεν «ρίχνει νερό στο μύλο» του Ερντογάν είναι ο απεγκλωβισμός των προσφύγων –μεταναστών από τα νησιά, η αποδέσμευση από την απονομή ασύλου, τους γεωγραφικούς περιορισμούς, το «πλάσμα δικαίου», περιοχές τράνζιτ κ.λπ. εξακολουθεί να πιπιλίζει την καραμέλα για κατασκευή δομής εγκλωβισμού. 

Τελικά ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση πότε λένε αλήθεια; Όταν δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο παράλογο, ανιστόρητο και απαράδεκτο γεγονός των προκλήσεων της Τουρκίας;

Ή μήπως άλλα δηλώνουν, άλλα θέλουν να κάνουν και παίζουν στις πλάτες των ακριτών, ώστε να εξυπηρετηθούν σχεδιασμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων ;

Ξεκάθαρα και αποφασιστικά λέμε προς κάθε κατεύθυνση: Ήμασταν και θα είμαστε παρόντες να υπερασπιστούμε το νησί μας από την όποια επιβουλή και από την όποια προσπάθεια συμβάλλει στην αποσταθεροποίησή του.

Κοινή μας προσπάθεια είναι - και όσο μπορούμε το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές – να είμαστε χρήσιμοι για το νησί μας, αλλά ποτέ δεν θα γίνουμε «χρήσιμοι – ηλίθιοι» με αντάλλαγμα το όποιο ευρωπαϊκό χρήμα για να γίνουν δομές εγκλωβισμού στα νησιά.

Τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργού της για υπερδομή εγκλωβισμού και φυλακή ψυχών στη Χίο και στα νησιά μας δεν θα περάσουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ