25.8.2012 13:04

Στρατηγικό σχέδιο για τη Χίο ζητά το Επιμελητήριο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 
Στρατηγικό σχέδιο αναζωογόνησης της Χίου, ζητά το Επιμελητήριο και καταθέτει το αίτημα του με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, κοινοποιώντας την παράλληλα στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στην επιστολή, αφού γίνεται η περιγραφή του μεγέθους της καταστροφής από την πυρκαγιά σε όλα τα επίπεδα, καταθέτονται αιτήματα για «την εκπόνηση άμεσου στρατηγικού σχεδιασμού πλέγματος ενεργειών με στόχο την αναζωογόνηση της Χίου και συγκεκριμένα :
·        Κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης. Κήρυξη των καμένων δασικών περιοχών αναδασωτέων και ενίσχυση αγροτών για την φύτευση των καμένων αγροτικών εκτάσεων.
·        Διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας του νησιού
·        Ένταξη των επιχειρήσεων της Χίου σε ειδικό καθεστώς όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ
·        Κινητοποίηση φορέων και ιδιωτών που έχουν την δυνατότητα να παράσχουν οικονομική ή άλλη βοήθεια
·        Παροχή δυνατότητας αποπληρωμής φόρων σε περισσότερες δόσεις για τους κατοίκους (επιχειρήσεις & φυσικά πρόσωπα) του νησιού.
·        Να δοθεί περίοδος χάριτος σε δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, αγροτικά) πληγέντων από την πυρκαγιά 
·        Να προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων
·        Άμεση αποζημίωση των πληγέντων χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από ΕΛΓΑ
·        Άμεση εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων
Η αμεσότητα στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης του νησιού είναι κρίσιμη, καθώς λόγω και της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας πολλοί νέοι άνθρωποι που είχαν στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή (μαστιχοπαραγωγοί, μελισσοπαραγωγοί κ.α.)  και έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας ενδέχεται να εγκαταλείψουν το νησί αναζητώντας σε μεγάλα αστικά κέντρα απασχόληση, δεδομένο που θα καταστήσει το νησί μας σε βάθος χρόνου ένα νησί γηρασμένο.
Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να τύχουμε της αρωγής και προστασίας του Ελληνικού κράτους,  ώστε όλοι μαζί να ξαναζωντανέψουμε τη Χίο και σε ελάχιστο χρόνο να ατενίζουμε εμείς και τα παιδιά μας το μέλλον με αισιοδοξία» καταλήγει η επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ