21.2.2014 11:29

Στον “αέρα” η καμπάνια του “Αρτιον” κατά του καρκίνου του Μαστού [ΦΩΤΟ]

Την πρώτη φωτογραφία από την καμπάνια του Συλλόγου κατά του καρκίνου και ειδικότερα του μαστού έδωσε στη δημοσιότητα το «Άρτιον»

«Πολλές ευχαριστίες εκφράζουμε και στους επικριτές μας (οι οποίοι είμαστε σίγουροι ότι θα αλλάξουν γνώμη από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας), διότι με την δημόσια έκφραση των απόψεών τους, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φωτογράφηση από νοσούσες και μη, κυρίες.

Σημειωτέον ότι η φωτογράφος κα Βίκυ Νικολάου έχει διαθέσιμη σχετική βεβαίωση από κάθε φωτογραφιζόμενη για την έγκριση δημοσίευσης της φωτογραφίας της, φυσικά μόνο για τους σκοπούς της συγκεκριμένης δράσης του ΑΡΤΙΟΝ», αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου.

 

Διεθνώς τα νέα για τον καρκίνο του μαστού είναι ενθαρρυντικά. Λόγο της μείωσης της ορμονικής θεραπείας που λαμβάνουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχει καταγραφεί μείωση στα κρούσματα. Επίσης η αυξημένη ευαισθητοποίηση, η διαλογή (προ-συμπτωματικός έλεγχος π.χ. μαστογραφία) και τα βελτιωμένα θεραπευτικά σχήματα οδήγησαν σε μείωση των  θανάτων. 1

Παρόλα αυτά ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι στην Ευρώπη η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο (90.575 θάνατοι το 2012) και να κατέχει  την πρώτη θέση στους δείκτες επίπτωσης (νέα κρούσματα) με 364.449 νέα κρούσματα το για το ίδιο έτος.2

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) πάνω από 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού. Υπολογίζεται πως 1/12 Ελληνίδες θα νοσήσει και δυστυχώς παρατηρείται αυξητική τάση των νέων περιστατικών κάθε χρόνο.3

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τους Παράγοντες Κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Σε αυτούς συγκαταλέγονται4.

  1. Το οικογενειακό ιστορικό, ιδίως 1ου βαθμού συγγένεια (Γονιός, αδερφός, παιδί)
  2. Επιβλαβείς μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 BRCA.(υπάρχει γονιδιακός έλεγχος και καλό είναι να γίνεται όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό)
  3. Χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα
  4. Ήδη υπάρχον ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλων προβλημάτων στο μαστό
  5. Έκθεση σε  ακτινοβολία του μαστού ή του θώρακα
  6. Να είστε υπέρβαρη ιδίως μετά την εμμηνόπαυση
  7. Έναρξη περιόδου πριν τα 12 έτη
  8. Μητρότητα μετά τα 55 έτη
  9. Ατεκνία
  10. Εμμηνόπαυση μετά τα 50 έτη
  11. Παχυσαρκία, καθιστική ζωή
  12. Κάπνισμα και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
  13. Ηλικία πάνω από 50 έτη

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού. Κάποιοι όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή επιδέχονται αλλαγής, κάποιοι άλλοι όπως το οικογενειακό ιστορικό όχι. Είναι στο χέρι κάθε γυναίκας να αλλάξει τον τρόπο ζωής της όπου υπάρχει δυνατότητα για να κερδίσει την υγεία της.

Ο "Στόχος-Πρόληψη" είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του Ελληνικού κοινού για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης (αυτοεξέταση και μαστογραφία) του καρκίνου του μαστού.

Με σύμμαχο την Εκστρατεία "Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους" η οποία αποτελεί τη βασική καμπάνια ο "Στόχος-Πρόληψη" υλοποιεί παράλληλα με την ενημέρωση και δράσεις προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού.

Από τα σημαντικότερα έργα μας είναι τα Περίπτερα Δωρεάν Εξέτασης και Ενημέρωσης τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Ελληνική Περιφέρεια. Υπό τη συνεργασία των  Δήμων και των Πανεπιστημιακών  Νοσοκομείων της εκάστοτε πόλης

Συνολικά από τις δράσεις της ΜΚΟ Στόχος-Πρόληψη έχουν επωφεληθεί

πάνω από 22.000 γυναίκες

Ο Στόχος-Πρόληψη ευχαριστεί ιδιαιτέρως τις γυναίκες της Χίου που συμμετείχαν  στη νέα μας δράση ‘’Γίνε Οικοδέσποινα με Στόχο’’ και καλεί όσες το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να ενισχύσουν το έργο μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο URL: www.stoxoshellas.gr και καλέστε μας στο τηλέφωνο  210 3614488 ή στείλτε μας e-mail στο info@estohos.gr.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ