22.9.2020 11:12

Στο σκαμνί πάνω από 11 Χιώτες με τον αντιρατσιστικό νόμο

Σαφάρι της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για υποκίνηση βίας και μίσους από το 2016 μέχρι και σήμερα | Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και συνδρομή του Facebook ζήτησε η ΕΛ.ΑΣ.

Αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες του Ποινικού Κώδικα και επιβαρυντικές περιστάσεις του αντιρατσιστικού νόμου βρίσκονται 11 Χιώτες που κατηγορούνται για υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου.

Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις αφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυριότερα στην πλατφόρμα «Facebook», κατά την πρώτη περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης, δηλαδή από το 2016 μέχρι και το 2017.

Οι κατηγορίες αφορούν 11 πολίτες, στα προφίλ των οποίων φαίνεται ότι εντοπίστηκαν μηνύματα που υποκινούσαν σε πράξεις βίας και μίσους ενώ στην πλειονότητά τους αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες και συνεπώς εμπίπτουν και τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το Facebook

Τα ονόματα των 11 χρηστών του Facebook, φαίνεται ότι περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου μέσω τρίτων από αναφορές, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Από εκείνο το σημείο και μετά ακολουθήθηκε η διαδικασία εντοπισμού του διαδικτυακού ίχνους για το κάθε προφίλ. Έτσι η Αστυνομία ζήτησε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τους ιδιωτικούς παρόχους κινητής και σταθερής, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν με λεπτομέρεια οι IP διευθύνσεις του κάθε χρήστη και να υπάρξει η σχετική ταυτοποίηση.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και με το Facebook, όπου η Αστυνομία, κατέθεσε αίτημα (που έγινε δεκτό) στην «Facebook Ireland LTD», η οποία έδωσε λεπτομερή στοιχεία για καθέναν από τους 11 χρήστες.

Όλος ο φάκελος με τα ευρήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επέστρεψε πίσω στην Εισαγγελία, που με τη σειρά της απηύθυνε κατηγορίες για συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα κατά περίπτωση και κάλεσε σε κατάθεση τους εμπλεκομένους.

Αντίστοιχα έγγραφα απεστάλησαν και σε μία σειρά προσώπων που φαίνεται ότι πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια στο λιμάνι της Χίου τον Απρίλιο του 2016, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι στον φάκελο της Αστυνομίας περιλαμβάνονται όλα τα screenshot από τις φερόμενες αναρτήσεις των συγκεκριμένων χρηστών, οι οποίοι θα κληθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, σε μεταγενέστερο χρόνο, να αντικρούσουν μέσω των Δικηγόρων τους, τις βαρύτατες κατηγορίες που τους έχει απαγγείλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ