13.2.2020 10:43

Στο κέντρο της Αθήνας οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών Χιώτες, Λέσβιοι και Σαμιώτες

Δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν νησιώτες από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις επιτάξεις της κυβέρνησης, και τους χειρσιμούς της στο προσφυγικό.

Η Συμμετοχή των νησιωτών ήταν μεγάλη. Στις 10 περίπου το πρωί, πλήθος κόσμου ξεκίνησε να συγκεντρώνεται έξω από το ΥΠΕΣ, στην οδό Β.Σοφίας. «Όχι άλλη Μόρια» και «Αποσυμφφόρηση - Όχι σε νέες δομές», ήταν μερικά από τα συνθήματα.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουν.

Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων.

Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειό υποστηρίζοντας ως μόνη λύση τη δημιουργία μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Η κινητοποίηση των νησιωτών αποτελεί απάντηση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό με κυρίως επίδικο αντικείμενο την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών.

Αντιδρώντας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η επίμαχη ΠΝΠ. Με ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης η Περιφέρεια καταδίκασε την ΠΝΠ ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» και προανήγγειλε προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.

Σε συνέντευξή του πάντως χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω» επαναλαμβάνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής διάλογος με τους τοπικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ