10.3.2016 11:01

Στο κενό οι εκκλήσεις της Χίου για αποστολή πλοίου στο νησί [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΠΑΝΩ 2.800 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΝΑ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Αντιμέτωπη με την αναλγησία και την έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό βρίσκεται η Χίος, με το Υπουργείο Ναυτιλίας να συνεχίζει να αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις του Μανώλη Βουρνού για αποστολή πλοίου στο νησί.

Αποτέλεσμα της απόφασης της Κυβέρνησης να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το νησί, καθώς οι δομές φιλοξενίας να παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες.

Παρά την προφορική δέσμευση του ΥΝΑ ότι θα αποστείλει το πλοίο «TeraJet» στη Χίο το αργότερο μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης, το πλοίο συνεχίζει να παραμένει δεμένο στον Πειραιά με τον Δήμαρχο του νησιού να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

«Από το μεσημέρι της Τετάρτης, ζητάω επιτακτικά να στείλουν πλοίο στο νησί. Η κατάσταση μας ξεπερνά κι όμως το Υπουργείο συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις μας», δήλωσε στον «π» ο Μανώλης Βουρνούς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το βράδυ της Τετάρτης αναχώρησαν από τη Χίο με προορισμό τον Πειραιά μόλις 57 άτομα, ενώ άλλα τόσα αναχώρησαν το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο «Νήσος Μύκονος».

Σε ότι αφορά στις δομές φιλοξενίας, το hotspot της Χίου είναι ήδη υπερπλήρες, το ίδιο και ο καταυλισμός της Σούδας, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και του Λιμεναρχείου ενώ αργά το βράδυ άνοιξε εκτάκτως και ο πέμπτος και τελευταίος χώρος φιλοξενίας που έχει στη διάθεσή της η Χίος, στην περιοχή των Ταμπάκικων.

Τα πράγματα μάλιστα παίρνουν ανησυχητική τροπή με δεδομένη την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, τουλάχιστον σε επίπεδο ανέμων, κάτι που θα επιτρέψει και πάλι την έξαρση των προσφυγικών ροών από τα παράλια του Τσεσμέ στη Χίο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ