10.3.2016 17:22

Στενή συνεργασία με φόντο το νέο ΕΣΠΑ

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σειρά επαφών τόσο με στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής αρχής όσο και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είχε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς που χθες συνοδευόμενος από τους Στρατή Γδύση και Ιάκωβο Αμύγδαλο, επισκέφθηκαν τη γειτονική Μυτιλήνη.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Χίου συναντήθηκε τόσο με τον Γ. Πλακωτάρη όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Θ. Βαλσαμίδη συζητώντας σειρά θεμάτων όπως οι μελέτες για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και η στενή συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια σε κοινά έργα όπως η αντιπλημμυρική προστασία ευάλωτων περιοχών του νησιού.

Τι ειπώθηκε

Αντικείμενο της συνάντησης με τον Θ. Βαλσαμίδη ήταν οι κοινές δράσεις Δήμου και Περιφέρειας σε ότι αφορά κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της Χίου. Όπως ανέφερε στον «π» ο Μ. Βουρνούς, ο Δήμος έχει προτείνει στην Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας, σειρά παρεμβάσεων σε Καρδάμυλα, Λαγκάδα αλλά και άλλες περιοχές του νησιού όπου συχνά παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα καθορισμού αρμοδιοτήτων των δύο φορέων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νησιού, αφού μέχρι και σήμερα υπάρχουν σημεία πάνω στον χάρτη που δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος από τους δύο έχει την ευθύνη για τη συντήρησή τους.

Τέλος από την πλευρά του Δήμου τέθηκε εκ νέου το αίτημα παραχώρησης μηχανημάτων της Περιφέρειας που τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιούνται ελλείψει προσωπικού.

Συζητήσεις και με την ΕΤΑΛ

Από την ατζέντα των συναντήσεων δεν έλειψε η συνάντηση με στελέχη της αναπτυξιακής εταιρείας Λέσβου, από τα οποία τόσο ο Μ. Βουρνούς όσο και ο Ιάκωβος Αμύγδαλος ζήτησαν την παροχή τεχνογνωσίας, καθώς αναμένεται να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του νέου «Leader» αλιείας. 

Μιλάμε για έργα με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης. Όμως λίγα έργα είναι έτοιμα. Προχωράμε στην εκπόνηση μελετών και ξέρουμε ότι είμαστε σε αναμονή, όλοι οι Δήμοι είναι ανέτοιμοι, διότι το πλαίσιο των μελετών δεν μπορεί να ακολουθηθεί. Περιορισμένη η γκάμα μελετών. Περιμένουμε να δούμε πως θα διευκολυνθεί. Το να εθελοτυφλείς δεν είναι λύση.

Ελάχιστες οι μελέτες για το ΕΣΠΑ

Αποθαρρυντικά πάντως υπήρξαν τα νέα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 αφού επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι παρά την πληθώρα προγραμμάτων σε καινοτόμες δράσεις ο Δήμος Χίου μάλλον πιάνεται απροετοίμαστος, αφού παρά την προσπάθεια των Υπηρεσιακών Παραγόντων, ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ