28.8.2013 16:42

Στα ράφια τα ληγμένα, αλλά με περιορισμούς

• ΑΠΟ 1ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Χιώτες ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για την πώληση «ληγμένων» προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων τους.

Μέχρι πρότινος η ύπαρξη προϊόντος ληγμένου σε ράφι σούπερ μάρκετ συνιστούσε παράβαση και οι καταστηματάρχες έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμα. Παράλληλα οι ίδιοι μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στις εταιρείες τα ληγμένα προϊόντα αντικαθιστώντας τα με άλλα. Εκτός από το πρακτικό υπάρχει και το επικοινωνικά και κοινωνικό κομμάτι αυτής της εξαγγελίας με τους ντόπιους επιχειρηματίες να «αρνούνται» εκ πρώτης άποψης να πουλήσουν ληγμένα. Οι καινούργιες συνθήκες διαμορφώνουν νέα δεδομένα και απαιτήσεις που ακόμη είναι πρόωρο να κριθούν γι αυτό και τόσο ο Π. Γιαννούμης όσο και ο Π. Λαμπρινούδης από τα σούπερ μάρκετ Χαρά και key food αντίστοιχα, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Επιφυλακτικοί όμως εμφανίζονται και οι καταναλωτές σημειώνοντας πως δεν υπάρχει μηχανισμός που θα μπορεί να ελέγξει τη σωστή εφαρμογή του μέτρου διαφυλάσσοντας ότι οι καταναλωτές δε θα αγοράζουν «σαβούρες και επιβλαβή για την υγεία τους προϊόντα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο παραπάνω προβληματισμός ανάγκασε τον γγ. Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου,  να προχωρήσει σε επιπλέον διευκρινήσεις, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει να κάνει σε τίποτε με προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, αλλά για προϊόντα με ενδεικτική ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Η απόφαση

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπονται οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας» (ληγμένα), πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα υπόλοιπα τρόφιμα και με πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας» και θα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

I. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

II. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

III. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Σημειώνεται ότι την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής και ότι απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Απαγορεύεται επίσης η διάθεση τέτοιων προϊόντων σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Πέτρος Γιαννούμης

«Είναι ακόμη πολύ πρόωρο, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι εταιρείες τα παίρνουν πίσω τα ληγμένα και μας τα πιστώνουν. Τώρα, να δώσουμε να φάει ληγμένο κάποιος το βλέπω κάπως τραβηγμένο, δεν ξέρω. Προτιμώ αν ξέρω ότι κάποιος που έχει ανάγκη να του το δώσω έτσι. δωρεάν παρά να  πουλήσω σε φθηνότερη τιμή ληγμένο προϊόν. Εμείς ως πολιτική καταστήματος, λέμε όχι, δε θα το κάνουμε αυτό».

Παντελής Λαμπρινούδης

«Δεν έχουμε ενημερωθεί ακριβώς για το τι ακριβώς θα ισχύσει. Δε γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτό να πουλάμε ληγμένα στα ράφια μας. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Γενικά είναι πρόωρο να προχωρήσουμε σε δηλώσεις από τώρα. Οι επόμενες μέρες με περισσότερη ενημέρωση που θα έχουμε θα κρίνουν αν θα προχωρήσουμε ή όχι στην εφαρμογή του μέτρου κι εμείς».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ