17.3.2016 11:54

Στα νησιά τα σκήπτρα της παχυσαρκίας

38% ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ 37% ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ιδιαίτερη ανησυχία για τις διατροφικές συνήθειες και τις σωματικές δραστηριότητες των μαθητών των νησιών, προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο συμμετείχαν 340.000 μαθητές από 4.000 σχολεία της χώρας.

Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών παραμένουν ιδιαιτέρως υψηλά με τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά.

Συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως, ενώ η παχυσαρκία ήταν πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με κορίτσια (11% έναντι 9%). Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, καθώς 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου (30%), της Δυτικής Ελλάδας (30%) και της Θεσσαλίας (31%).

Σε ότι αφορά στη Χίο, ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών σημειώνεται στα νηπιαγωγεία του νησιού, κάτι που όπως φαίνεται αντιστρέφεται θετικά στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης όπως το δημοτικό, το γυμνάσιο και αργότερα το λύκειο.

Δεν αθλούνται

Μη ενθαρρυντικά πάντως είναι τα αποτελέσματα για τη σωματική άσκηση των νέων της Χίου αφού ο δείκτης ποιοτικής αξιολόγησης της σωματικής δραστηριότητας είναι οριακά θετικός στους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων ενώ είναι αρνητικός στους μαθητές των Λυκείων.

Κολλημένοι με τα video games

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν ακόμη ένα ανησυχητικό γεγονός, αυτό της ενασχόλησης των μαθητών με παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών πέρα από τα επιθυμητά χρονιά όρια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία πάνω από το 40% των μαθητών του νησιού στο στάδιο από τη Γ’ Γυμνασίου μέχρι και τη Γ’ Λυκείου αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο στο pc απ’ ότι στις φυσικές δραστηριότητες.  

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα»

Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαίωσε και ο ενδοκρινολόγος Ι. Βάσης, σημειώνοντας στον «π» ότι ο υπερσιτισμός με λιχουδιές ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της παχυσαρκίας.

«Στην κοινωνία της Χίου, όπου οι μητέρες ή οι γιαγιάδες προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό του πατέρα που είναι ναυτικός παρατηρούμε ότι, τις περισσότερες φορές το κάνουν μέσω του φαγητού. Μάλιστα υπάρχει υπερσιτισμός με λιχουδιές προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Από την άλλη η τοπική κοινωνία περιστρέφεται γύρω από το φαγητό. Το πρώτο πράγμα που γενικότερα συστήνω στους γονείς είναι η άσκηση μέσω αθλοπαιδιών ή άλλων δραστηριοτήτων από μικρή ηλικία. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί βάση στη σωστή διατροφή μέσα από την αύξηση φρούτων και λαχανικών και περιορισμό της ζάχαρης ή τροφών όπως τα μακαρόνια. Σε κάθε περίπτωση αν αυτό δεν γίνει σε νεαρή ηλικία τότε υπάρχει ο κίνδυνος μεταβολικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης», εξήγησε ο κ. Βάσης. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ