11.5.2021 20:16

ΣΕΣΝΟΧ: 12 Μάη Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των νοσηλευτών (στις 12 Μάη) και των μαιών (στις 5 Μάη) σε όλο το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας!

 Η 12η Μαΐου βρίσκει το Νοσηλευτικό προσωπικό διαχειρίζεται το τρίτο κύμα της πανδημίας  αντιμέτωπο με όλες τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έτσι, άλλη μία επέτειο  βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο,  να στενάζει  κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό, κατάκοπο και με τσακισμένα δικαιώματα, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και αυτές με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπερνούν τις 20.000 και ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία εξακολουθεί να μειώνεται (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 76666 τον Φεβρουάριο 2021) αρνούνται να δεσμευθούν για «παραμονή», με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, των εκατοντάδων επικουρικών συναδέλφων που κινδυνεύουν με απόλυση τον Οκτώβριο, των χιλιάδων συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβριο καθώς και των χιλιάδων συναδέλφων μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ.

Αντί για την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει 10ωρη εργασία, εξασφαλίζοντας ακόμη φθηνότερους εργαζόμενους τόσο στους επιχειρηματικούς ομίλους όσο και στο κράτος εργοδότη.   Η φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό.  Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν. Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.  Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος».

Επιβεβλημένη είναι η σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού. Η πανδημία απάντησε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε αυτό το αίτημα.

Σήμερα  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας,  η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες  των νοσηλευτών, ώστε να συμβάλει  στην βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας.

Επιβάλλεται ο νοσηλευτής να αποκτήσει  ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της Υγείας. 

Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Για τους  Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι  και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή.   Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης, και διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ