9.9.2022 14:40

ΣΕΣΝΟΧ: «Ο λαός της Χίου έδωσε αποστομωτική απάντηση στις κυβερνητικές σειρήνες»

Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Χίου χαιρετίζει το λαό της Χίου, που βρέθηκε στην πλατεία του νησιού, για να ενώσει τη φωνή του και να διατρανώσει την απαίτησή του, για την αναγκαιότητα στήριξης του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους και τις δομές του (Κέντρα Υγείας Χίου και Πυργίου, Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία Καρδαμύλων και Βολισσού) την επαναλειτουργία των αγροτικών ιατρείων στα χωρία της Χίου αλλά και στις Οινούσσες και τα Ψαρά, ώστε να μη κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Η παρουσία δεκάδων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και εκατοντάδων πολιτών, αποτελεί ηχηρό μήνυμα συνέχειας του καθημερινού αγώνα των εργαζομένων στην δημόσια υγεία του νησιού, που πάνω από μια δεκαετία υφίστανται την άγρια εκμετάλλευση των πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, που βήμα το βήμα, εξαθλιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικοποιούν τομείς του νοσοκομείου του νησιού και απαξιώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων .

Ο λαός του νησιού διατράνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει το δίκιο και έδωσε αποστομωτική απάντηση στις σειρήνες της κυβέρνησης, που βγήκαν να σπεκουλάρουν, πάνω στα χρονίζοντα προβλήματα, (βλ. κτιριακό, ΕΚΑΒ, ακτινολογικό, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση κλπ), που τα πληρώνουν ακριβά ασθενείς και εργαζόμενοι. Ο Λαός του νησιού μας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία κατά την προσφιλή της τακτική, δια στόματος του τοπικού της Βουλευτή και υπουργού κ. Μηταράκη, επιχείρησε να παρουσιάσει μια στρεβλή πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της δημόσιας υγείας στο Νησί. Η πραγματικότητα όμως των διαψεύδει αφού:

  • Για άλλη μια χρονιά ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 2.923 εργαζόμενους, μόνο τους τελευταίους 12 μήνες (από 76.878 το Μάιο 2021 σε 73.955 το Μάιο 2022) ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας κατά 279 εκατ. ευρώ. 
  • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
  • αντί για την προκήρυξη 4.000 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020, ανακοινώθηκε μόνο η προκήρυξη 3720 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000, σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των μονάδων υγείας.

Ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η προκηρύξη - η διαδικασία των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 έτη – και με το απίθανο σενάριο ότι δεν θα συνταξιοδοτηθεί κανένας συνάδελφος στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων θα είναι μικρότερος από ότι πριν την έναρξη της πανδημίας.

Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο ως το τέλος του χρόνου στο ΕΦΚΑ Χίου θα έχει απομείνει μόνο ένας γιατρός, ενώ στο ΕΚΑΒ πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ενίσχυση του με προσωπικό, παρά τις υποσχέσεις. Από την άλλη το προσωπικό του νοσοκομείου στενάζει εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και μετακινείται διαρκώς από κλινική σε κλινική για να καλύψει τις ανάγκες. Η νοσηλεία ασθενών συνεχίζει να παρέχεται μέσα σε κοντέινερ, ενώ το κτίριο 3 & 4 είναι άγνωστο το πότε θα παραδοθεί. Το ακτινοδιαγνωστικό συνεχίζει να υπολειτουργεί, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και τεχνικών προβλημάτων εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων ( από 2017 εκκρεμεί η αναβάθμιση του κλασικού ακτινολογικού). Πολλές ιατρικές ειδικότητες απουσιάζουν (Ενδοκρινολόγου, ογκολόγου, φυσιάτρου, ρευματολόγου) ενώ κάποιες άλλες κρίσιμες παραμένουν μονήρης (Νευρολόγου, αιματολόγου, νευροχειρουργού ) Από τις 910 θέσεις εργαζομένων των υπόλοιπων ειδικοτήτων που έχουν εξαγγελθεί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη βοηθητικού και παραϊατρικού προσωπικού σε μόνιμη ή επικουρική θέση για το Νοσοκομείο μας (βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, ακτινοχειριστές, ΤΕ ραδιολογίας ακτινολογίας, Τε ιατρικών εργαστηριών, παρασκευαστές)

Εμείς θα συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο του αγώνα, γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που μας έχουν οδηγήσει διαχρονικά είτε ως κυβερνήσεις, είτε ως αντιπολιτεύσεις του σήμερα και του χθες, στη σημερινή τραγική κατάσταση, γιατί το λειτούργημά μας, απαιτεί να είμαστε πάντα κοντά στο ΛΑΟ και γιατί μόνο ο ΛΑΟΣ μπορεί να σώσει το ΛΑΟ ! 

Όχι άλλα θύματα για την υγεία εμπόρευμα – Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ