25.4.2012 10:13

Σε Κέντρο Υγείας συρρικνώνεται το «Σκυλίτσειο»

• ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

 
Σε Νοσοκομείο αποκλειστικά πρωινής λειτουργίας μετατρέπει, εμμέσως πλην σαφώς, το «Σκυλίτσειο» το εξοντωτικό μαχαίρι στις δαπάνες των ιατρικών εφημεριών. Αν τύχουν εφαρμογής οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί, στο Νοσοκομείο της Χίου θα εφημερεύουν ημερησίως 3-4 ιατρικές ειδικότητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χειρισμό των ιατρικών περιστατικών που διακομίζονται από τις απογευματινές ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ήδη οι επιπτώσεις «δοκιμάστηκαν» σε ένα πολυτραυματικό περιστατικό των προηγούμενων ημερών, το οποίο για να αντιμετωπιστεί απαιτήθηκαν να τεθούν σε λειτουργία τα καλής διάθεσης αντανακλαστικά των ιατρών, έπειτα από παρακλήσεις εφημερευόντων συναδέλφων τους. «Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να διαιωνιστεί. Όχι γιατί στερεύουν τα ανθρωπιστικά αισθήματα των γιατρών αλλά γιατί είναι το επάγγελμα τους και από αυτό αμείβονται, κυρίως όμως γιατί χωρίς να είναι εφημερεύοντες σε οποιαδήποτε ιατρικό λάθος θα βρεθούν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι», επισημαίνει στον «π» ο πρόεδρος του Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ., Θ. Καρτάλης.
 
Ανεξάντλητο μαχαίρι
Πέρα από τις περικοπές στους μισθούς, τις οποίες αποδέχθηκαν ως εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το μαχαίρι έσφαξε, στην κυριολεξία, τις δαπάνες για τις εφημερίες. Η επίσημη ανακοίνωση για περικοπή κατά 12% μέσο όρο των δαπανών, για τις εφημερίες στη Χίο μετατράπηκε σε 31%! Και σαν να μην έφτανε αυτό, με νομοθετική ρύθμιση των τελευταίων ημερών στερήθηκε η δυνατότητα στο «Σκυλίτσειο» να καλύπτει ποσό ως 9% από ιδίους πόρους, αν οι δαπάνες εφημεριών δεν επαρκούσαν.
 
Ανασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης
Σε συνεδρίαση της χθες η διοίκηση του Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ αποφάσισε αρχικά να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας, καθώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει εξέλιξη για τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, κυρίως όμως να εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο για να ενημερώσει τις πολιτικές και πολιτειακές αρχές του νησιού για τη μετατροπή του προγράμματος εφημεριών σε ανασφαλές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ενημέρωση θα γίνει την Πέμπτη στις 12.30, έπειτα από συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή του Νοσοκομείου και θα επεκταθεί και στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς οι γιατροί επιθυμούν να κάνουν κοινωνούς στο σοβαρό πρόβλημα όλους τους πολίτες της Χίου.
«Οι περικοπές των εφημεριών συνολικά φτάνουν τις 130.000 ευρώ για τη Χίο. Αν για να καλυφθεί το κενό τους απαιτηθούν αεροδιακομοιδές, με κόστος 10.000 ευρώ η κάθε μία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι όχι απλώς δεν γίνεται εξορθολογισμός των δαπανών αλλά θα φτάσουμε και σε υπερβάσεις. Εκτός κι αν οι νησιωτικές ζωές δεν λαμβάνονται υπόψη», δηλώνει ο κ. Καρτάλης.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η διοίκηση του ΣΙ.ΝΟ.ΧΙ. είχε κρατήσει μια πολύ ήπια τακτική διεκδικήσεων, υπό τον ενδοιασμό μήπως εκληφθεί ως καθαρά συνεχνιακή από την τοπική κοινωνία, διαπιστώνει όμως ότι, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, κινδυνεύει πια το αγαθό της δημόσιας υγείας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ