12.5.2016 14:32

Σε εφαρμογή τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

• ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ • ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ… «ΚΟΚΚΙΝΟ»

Μία από τις δυσκολότερες θερινές περιόδους καλείται φέτος να αντιμετωπίσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Χίου που εξαιτίας της λειψυδρίας λαμβάνει ήδη προληπτικά μέτρα προκειμένου το νησί να μην ξεμείνει από νερό το καλοκαίρι.

Η περίοδος του Πάσχα αποτέλεσε το πρώτο δύσκολο τεστ για την υπηρεσία αφού η αύξηση του πληθυσμού, άρα και των αναγκών για ύδρευση, έδωσε μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σε περίπου ένα μήνα, αν η σπατάλη του νερού δεν περιοριστεί δραστικά.

Μέχρι στιγμής η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Χίου προχώρησε στην διακοπή της γεώτρησης του Δελφινιού, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι διακόπτονταν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της υφαλμύρωσης του νερού.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των υδάτινων αποθεμάτων είναι και η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Εταιρίας και 4 ιδιωτικών γεωτρήσεων οι οποίες θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί εντός του καλοκαιριού.

Οι αναλύσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Απ. Τζιώτη, η Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. προχώρησε ήδη από τις 14/4 στις καθιερωμένες αναλύσεις νερού που αφορούν σε τρεις κατηγορίες, τις μικροβιολογικές, τις χημικές και τις εξετάσεις για τα βαρέα μέταλλα.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η κατάσταση των γεωτρήσεων είναι αρκετά καλή πλην της γεώτρησης στην περιοχή Γούλια, η οποία κι έκλεισε.

Η Στεναχώνη

Αναφερόμενος στο μόνιμο πρόβλημα της παρουσίας Αρσενικού στη γεώτρηση της Στεναχώνης ο κ. Τζιώτης δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον μετά την ανάμειξη του νερού με αυτό του φράγματος του Κατράρη.

«Από τη γεώτρηση της Στεναχώνης υδροδοτείται η Ιωνία κι ένα Τμήμα των Μαστιχοχωρίων. Τον Ιανουάριο οι μετρήσεις του Αρσενικού ήταν στο 18 με ανώτατο όριο το 10. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε 300 κυβικά την ημέρα από το φράγμα του Κατράρη και να το αναμείξουμε με το νερό της γεώτρησης. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό αφού ο μέσος όρος του Αρσενικού έπεσε στα 4,8. Έτσι θα πορευτούμε και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το φράγμα διαθέτει 750.000 κ.μ. νερό από τα οποία θα αντλήσουμε τα 200.000 κ.μ. ώστε Ιωνία και Μαστιχοχώρια να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ούτε στην ποιότητα ούτε στην ποσότητα», εξήγησε ο ίδιος.

Το μεγάλο πρόβλημα

Όπως πάντως δήλωσε ο κ. Τζιώτης το ουσιαστικό πρόβλημα εντοπίζεται στα χωριά του Αγίου Γεωργίου Συκούση, στη Βέσσα, στην Ελάτα και στο Λιθί. Ο ταμιευτήρας νερού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αφού από τη δυναμική των 180.000 κ.μ. νερού φέτος διαθέτει μόλις 80.000 κ.μ..

Έτσι οι κάτοικοι της περιοχής αποδέχτηκαν την πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Χίου για υδροδότηση του χωριού μέρα παρά μέρα. Παράλληλα προβλέπεται η ενεργοποίηση μίας παλιά γεώτρησης που θα συμπληρώνει το νερό που θα παίρνει η Ελάτα από τον Άγιο Γεώργιο ενώ θα τεθεί σε λειτουργία η παράλληλη σύνδεση νερού ανάμεσα σε Λιθί και Βέσσα ώστε να εξισορροπηθεί η παροχή.

Η υδροδότηση της πόλης

Σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τζιώτη, βρίσκεται η πόλη της Χίου, αφού η καλή διαχείριση και τα σοβαρά βήματα των προηγούμενων ετών εξασφαλίζουν πλεονέκτημα 5.000 κ.μ. ημερησίως. Παρόλα αυτά σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το μέτρο της εκ περιτροπής υδροδότησης σε όλες τις γειτονιές του κέντρου.

Τέλος σε ότι αφορά στον Άγιο Μηνά, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. χαρακτήρισε τα πράγματα «οριακά» λέγοντας ότι κρίνεται αναγκαία η συνδρομή των ιδιωτικών γεωτρήσεων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ