8.11.2021 6:30

Σε 99.258 ανήλθαν οι έλεγχοι την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού

Σε 99.258 ανήλθαν οι έλεγχοι που έγιναν, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, το, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τη συνολική ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Συγκεκριμένα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενεργήθηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 συνολικά 99.258 έλεγχοι και καταγράφηκαν 601 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 228.150 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 25 επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 11 συλλήψεις από τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν τη μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τη μη τήρηση αποστάσεων. Τη μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Τη μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος και την εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την Covid-19

Στην περιφέρεια Αττικής η ΕΑΔ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε επιχείρηση ψυχαγωγίας για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός χώρου.

Επίσης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε επιχείρηση ψυχαγωγίας για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός χώρου.

Η ΕΑΔ στην περιφέρεια Θεσσαλίας επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 10.600 ευρώ (2x5.300 ευρώ) και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση του ποσοστού πληρότητας (100%) πελατών καθώς και για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο, των κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός χώρου.

Επίσης, στην ίδια περιφέρεια, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός χώρου.

Σε ό,τι αφορά την επικράτεια τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε 91 περιπτώσεις, καταγράφηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 7 διοικητικά πρόστιμα συνολικής αξίας 11.500 ευρώ. Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν 1.290 φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά 1.583 φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α' 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Το Λιμενικό πραγματοποίησε 6.995 ελέγχους, δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ