26.6.2012 12:24

Ρεκόρ αναδασώσεων;

- ΤΗ «ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Δεκάδες αποφάσεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως αναδασωτέες έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε περιοχές που είτε προκλήθηκαν πυρκαγιές, είτε διαθέτουν βλάστηση που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της Δ/νσης Δασών Χίου. Από εκτάσεις 300τμ. έως και άλλες που ξεπερνούν τα 200 στρέμματα, η παραπάνω Υπηρεσία δείχνει διάθεση να απλώσει «πέπλο προστασίας» σε διάφορες περιοχές του νησιού επικαλούμενη ότι σε αυτές υπάρχουν σπάρτα, πρίνοι και ασπάλαθοι και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και δέντρα.
Από την περιοχή των Καρδαμύλων έως και τη Βολισσό και από το Λιθί μέχρι και την Καλλιμασιά, η Δ/νση Δασών χαρακτηρίζει αναδασωτέες διάφορες εκτάσεις, την ίδια ώρα που σχεδόν στο σύνολο των χαρακτηρισμών ο τρόπος αποκατάστασης που προτείνεται είναι η φυσική αναγέννηση του τοπίου.
Μέχρι εδώ όλα καλά και εύστοχα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, δεδομένης της αξίας και της σπουδαιότητας του φυσικού τοπίου. Ωστόσο δεν θα ήταν χρήσιμο η Δ/νση Δασών να ενημερώσει δημόσια για το μέγεθος των εκτάσεων που έχει χαρακτηρίσει αναδασωτέες και την πρόοδο αποκατάστασης του τοπίου σε αυτές διαχρονικά;
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια μόνο ημέρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε τον χαρακτηρισμό ως αναδασωτέων 240 περίπου στρεμμάτων σε τέσσερις περιοχές του νησιού και προφανώς αντίστοιχες άλλες αποφάσεις θα υπάρχουν δεκάδες.
Χρήσιμο λοιπόν και εύλογο να ενημερώσει η Δ/νση Δασών Χίου για την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της στη διαμόρφωση του φυσικού τοπίου της Χίου έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν πάω σε ποιο σχεδιασμό και με ποια στόχευση οι χαρακτηρισμοί αυτοί έχουν αποτέλεσμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ