17.2.2020 21:17

ΒΙΝΤΕΟ- Σαφές μήνυμα, σαφής πρόθεση

Καμία νέα δομή πουθενά στο νησί είπαν εκατοντάδες πολίτες μέσω της Λαϊκής Συνέλευσης του Βροντάδου

Στην κατάμεστη από πολίτες, αιρετούς και φορείς όχι μόνο του Βροντάδου αλλά από ολόκληρη τη Χίο, αίθουσα της ΠΕΚΕΒ επιβεβαιώθηκε η αμετάκλητη και αμετακίνητη θέση αιρετών και πολιτών να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο και μέσο, την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού.

«Όχι» στον στημένο διάλογο

Πολίτες και αιρετοί απέρριψαν το επιχείρημα της κυβέρνησης για "πάγωμα" των επιτάξεων, λέγοντας ότι πρόκειται για κοροϊδία με στόχο μια απλή παράταση με προδικασμένο το αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τη δημοτική και περιφερειακή αρχή να απέχουν από κάθε σύσκεψη με αντικείμενο την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, έχουν αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν δέχονται καμία νέα δομή όχι μόνο στο Αίπος αλλά πουθενά πάνω στο νησί.

Πυρά κατά Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για την απουσία του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τον οποίο κατηγόρησαν ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά την προσπάθεια του αντιδημάρχου Σιδερή Ντομάτα να πείσει μέσω σημειώματος τον κόσμο ότι ο Δήμαρχος θα συστρατευθεί μέσα από τη φυσική του παρουσία στο Αίπος, όταν έρθει η ώρα, αυτή δεν απέδωσε. «Δεν θέλουμε τη φυσική παρουσία του Δημάρχου. Θέλουμε έναν Δήμαρχο που θα είναι μπροστάρης στις κινητοποιήσεις και που θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει απόφαση να τοποθετήσει τα μηχανήματα στο «17», όπως έγινε στη Δυτική Λέσβο», ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι.

Αγώνας μέχρι τέλους

Από τη λαϊκή συνέλευση προέκυψε η αυθόρμητη θέληση του κόσμου για μαζικές κινητοποιήσεις, ακόμα και συγκρούσεις επί του πεδίου, κάτι που θα αποφασιστεί από τη συντονιστική επιτροπή που συστήθηκε με τη συμμετοχή των αιρετών του Βροντάδου. 

Μάλιστα από αρκετούς παρευρισκόμενους προτάθηκε η άποψη της σύγκλισης εκ μέρους των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα μέτρα συνδρομής του Δήμου Χίου στον αγώνα των κατοίκων του Βροντάδου.

Να σημειωθεί ότι συμπαράσταση και διάθεση συστράτευσης απέστειλαν τα τοπικά Συμβούλια Πυργίου, Πιτυούς, Συκιάδας και Λαγκάδας.

Οι αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης

Ανανεώνουμε την απόφαση της προηγούμενης λαϊκής συνέλευσης του Βροντάδου και προσθέτουμε:

1. Δεν δεχόμαστε καμία νέα δομή ούτε στο Αίπος ούτε πουθενά αλλού σε όλη τη Χίο, αλλά ύπαρξη μόνο μιας μικρής δομής ταυτοποίησης και καταγραφής. Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα.  Κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

2. Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει δράσεις και κινητοποιήσεις  που θα στοχεύουν στην ματαίωση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ειδικότερα ζητάμε να συνδράμει ο δήμος άμεσα με τοποθέτηση μηχανημάτων και βαρέων οχημάτων που θα βοηθήσουν την κινητοποίηση στο Αίπος ή οπουδήποτε αλλού.

3. Καλούμε τους Χιώτες αντιπεριφερειάρχες να εμπλακούν άμεσα και να υποστηρίξουν τις πιο πάνω δράσεις.

4. Καλούμε τους αιρετούς όλων των βαθμίδων να δημοσιοποιούν τα πρακτικά όλων των συναντήσεων που θα κάνουν στο εξής και θα αφορούν το μεταναστευτικό ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και σωστή ενημέρωση

5. Καλούμε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες  και κυρίως τις όμορες με τον Βροντάδο να προχωρήσουν σε λαϊκές συνελεύσεις και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις με μέλη που θα ορίσουν στην επιτροπή.

6. Καλούμε όλους τους φορείς επαγγελματιών της Χίου να αποδείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους, λαμβάνοντας αποφάσεις για επαναλαμβανόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων με παράλληλη ενεργή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις  που θα διεξαχθούν όταν επιχειρηθεί η έναρξη εργασιών στο Αίπος.

7. Εξουσιοδοτούμε την συντονιστική επιτροπή  να υποστηρίξει και να οργανώσει δράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη Χίο και στην περιοχή του Αίπους.

8. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι ενωτικές, δυναμικές και ειρηνικές.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ