29.12.2012 14:06

"Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω"

29 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΧΙΟΥ

 

 Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Χίου πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα παροχής αναγνωρισμένου κρατικού πτυχίου, για να παρέχει στους μαθητές της - τους ψάλτες που αναδεικνύει -  πτυχιακή κάλυψη ισότιμη με τις εγκυρότερες σχολές, στις οποίες δικαιωματικά, βάσει του έργου που παράγει, πρέπει να συγκαταλέγεται και αυτή.

 

Για να κατακτήσει όμως και αυτή την κορυφή θα πρέπει κυρίως  να αναβαθμιστούν οι κτιριακές της εγκαταστάσεις, ανάγκη που δε δημοσιοποιείται από τους λειτουργούς της αλλά απορρέει από τα συμφραζόμενα για την ιδανική λειτουργία της, θέμα που πιστεύουν ότι είναι στις προτεραιότητες που έχει θέσει για την Σχολή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

 

«Θα ήταν ευχής έργο να γίνει, αλλά και αν δεν επιτευχθεί, δε μειώνει σε τίποτα την παραγωγή του εξαιρετικού έργου που γίνεται», τονίζουν ο διευθυντής Δημήτριος Ζαννίκος, ο υπεύθυνος του τομέα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μ. π. Γεώργιος Πουλιάς και ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Δημήτρης Δημητρακόπουλος, δάσκαλοι όλοι της Σχολής. Πρόκειται για πραγματική διακονία, αφού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, με ένα συμβολικό φιλοδώρημα από τη Μητρόπολη για την κάλυψη των εξόδων τους.

 

«Πρωταρχικό έργο της μαθητείας είναι η διδασκαλία της πατροπαράδοτης Βυζαντινής Μουσικής, όπως τη δίδαξαν στους σημερινούς δάσκαλους  οι πρώτοι δάσκαλοι που ήλθαν από την Πόλη και η προβολή του μεγαλείου της, ως ιερής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας,  με ομιλίες, πραγματοποίηση διαλέξεων και μουσικών εκδηλώσεων», περιγράφει ο Δ. Ζαννίκος.

 

Οι μαθητές

Γύρω στους 50 μαθητές από 10 έως 70 ετών εντρυφούν αυτή την περίοδο στα Βυζαντινά μελωδικά ψαλτικά ακούσματα, εκ των οποίων τα τρία είναι κορίτσια, που προέρχονται από όλο το φάσμα των κοινωνικών, επαγγελματικών και μορφωτικών τάξεων του νησιού μας κυρίως, γειτονικών νομών, αλλά και από την Αθήνα ακόμη. Ακόμη και τραγουδιστές έχουν φοιτήσει σ’ αυτή για να αποκτήσουν καλύτερη μουσική παιδεία  με τα Βυζαντινά ακούσματα που διδάσκονται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή, εμπλουτίζοντας και με τη δική τους συμμετοχή και τη χορωδία της Σχολής.

 

Η Σχολή Έχει ήδη στην πλάτη της 29 χρόνια λειτουργίας και από τις τάξεις της αρκετοί μαθητές συνέχισαν ανώτερες σπουδές  σε ωδεία των Αθηνών, 27 από αυτούς έχουν καλύψει ανάγκες αναλογίων εκκλησιών της Χίου και 4 των Αθηνών.

 

«Αυτό που προσπαθούμε είναι οι μικροί και μεγάλοι μαθητές να δεθούν και να αγαπήσουν τη μουσική. Εμείς ρίχνουμε το σπόρο, αλλά το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Άλλοι αριστεύουν, άλλοι προσπαθούν,  μέσα σε πολλές δυσκολίες, άλλοι κάποια στιγμή φεύγουν από τη Χίο για να σπουδάσουν ή να δουλέψουν και άλλοι έρχονται για λίγο και για δικούς τους λόγους σταματούν στη συνέχεια», συμπληρώνει ο Δ. Δημητρακόπουλος.

 

«Χαρά μας η πρόοδος των παιδιών, το γέμισμα των αναλογίων των εκκλησιών, η επαφή με την Εκκλησία και η διατήρηση της παραδοσιακής Βυζαντινής μουσικής. Η ψαλτική είναι βίωμα, μας ικανοποιεί το ότι μπορούμε να μεταδίδουμε στα παιδιά με εμπειρία ό,τι έχουμε μάθει, επαφή που μας ωφελεί και εμάς», τονίζει ο π. Γ. Πουλιάς.

 

Νέα στοιχεία

Βασικότατα νέα στοιχεία που έχει εισάγει ο νέος Μητροπολίτης  στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η πρακτική εξάσκηση των υποψήφιων ψαλτών και η ενεργοποίηση της χορωδίας, που υπήρχε τυπικά. Η πρακτική εξάσκηση είναι πλέον απαραίτητο στοιχείο για την απόκτηση του πτυχίου. Ο μαθητής πρέπει να περάσει απαραίτητα από το ψαλτήρι και τη βεβαίωση δίνουν οι ιερείς.

«Αν δεν ψάλλεις, ψάλτης δε γίνεσαι. Οι μαθητές πρέπει να εντρυφήσουν στα ακούσματα και να αποκτήσουν το Βυζαντινό ύφος των ψαλμών», τονίζει ο Δ. Ζαννίκος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ