2.5.2012 8:47

Ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 34% Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ

Τη δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία του νησιού, καταγγέλει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χίου, τονίζοντας ότι η περικοπή της τάξεως του 34% σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου που από του χρόνου αναμένεται να φθάσει τα 1,40 ευρώ / λίτρο, φέρνουν τις σχολικές μονάδες προ τετελεσμένων γεγονότων. Η ανακοίνωση αναφέρει:
"Οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών, που έργο τους έχουν "τη διαχείριση των πιστώσεων που τους διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων (θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφώνου, αλληλογραφίας, αγοράς αναλώσιμων υλικών κ.λ.π.), η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους…", συνεχίζονται με αποτέλεσμα τα δημόσια σχολεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες τους (θέρμανση, ΔΕΗ, ΟΤΕ) ούτε στις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες (γραφική ύλη, αναλώσιμα υλικά και μέσα διδασκαλίας, μέσα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας).
Συγκεκριμένα εντός του Μαρτίου έγινε εκ μέρους του Καλλικρατικού Δήμου Χίου η αποδοχή της α΄ δόσης (86.533,89 ευρώ) των λειτουργικών δαπανών για το 2012 η οποία έχει υποστεί μείωση κατά 34% έναντι της αντίστοιχης του 2011 (129.803,83 ευρώ) ενώ την ίδια περίοδο το πετρέλαιο θέρμανσης έχει υποστεί αύξηση κατά 40% (από 70 λεπτά στο 1 ευρώ το λίτρο).
Αντίστοιχη μείωση των λειτουργικών είχαμε και το 2011 σε σχέση με την επιχορήγηση του 2010, καθώς και το 2010 σε σχέση με την επιχορήγηση του 2009.
Για να τονίσουμε την έκταση του προβλήματος αναφέρουμε ότι η α΄ δόση του 2009 που έγινε η αποδοχή της από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Χίου το Φεβρουάριο του 2009 και αντιστοιχούσε σε λιγότερες φυσικά σχολικές μονάδες ανερχόταν στο ποσό των 180.339,96 ευρώ. 
Καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων, που εναρμονισμένες πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικα, μέσα στα πλαίσια των μνημονίων, οδηγούν σε πρωτοφανή υποβάθμιση το δημόσιο σχολείο.
Αναρωτιόμαστε τι θα ακολουθήσει τον προσεχή Οκτώβρη που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτιναχθεί στο 1,40 ευρώ.
Αναρωτιόμαστε φυσικά γιατί ο Δήμος Χίου δεν γέμισε τώρα τις δεξαμενές πετρελαίου των σχολικών μονάδων. Δεν τον ενδιέφερε να κερδίσουν οι σχολικές μονάδες 400 ευρώ σε κάθε 1000 λίτρα;"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ