6.10.2016 16:57

Πρώτος εχθρός η διάβρωση του εδάφους

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ε. ΛΕΚΚΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Τη θωράκιση των περιοχών που βρέθηκαν στο μάτι της καταστροφικής πυρκαγιάς του Ιουλίου από τα διαβρωτικά φαινόμενα, ενόψει μάλιστα και της χειμερινής περιόδου, προέταξε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που μαζί με την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου και στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία στις καμένες περιοχές της νότιας Χίου.

«Πρόκειται για μία περιοχή που σε ένα σημαντικό τμήμα της καταστράφηκε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνουμε τα πρώτα δεδομένα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το στρατηγικό σχέδιο που προβλέπεται μέσα από την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και Πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

 

Τα επόμενα βήματα

Ερωτώμενος για τις προτεραιότητες της επιστημονικής ομάδας ο κ. Λέκκας εξήγησε στον «π» ότι «προέχει η θωράκιση των καμένων περιοχών από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης που μπορούν να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή και στη συνέχεια με μεγαλύτερη ψυχραιμία να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες».

Προς το παρόν, είπε, η ομάδα θα ασχοληθεί με την οριοθέτηση της καμένης περιοχής, την βαθμονόμηση της πυρκαγιάς και της δυνατότητας της φύσης να αναγεννηθεί.

«Ο τελικός στόχος είναι να αποδώσουμε την περιοχή στην κατάσταση που ήταν πριν την πυρκαγιά. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια, θα κάνουμε τις προσπάθειές μας και ελπίζω να τα καταφέρουμε», κατέληξε ο ίδιος.

«Η γραφειοκρατία δεν είναι σύμμαχός μας»

Σε δηλώσεις της η Χρ. Καλογήρου επεσήμανε ότι η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων προστασίας και πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά υπάρχει άμεση ανάγκη για υλοποίηση έργων πρόληψης και προστασίας από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα. Ενόψει της χειμερινής περιόδου, οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς. Η γραφειοκρατία για άλλη μια φορά δεν είναι σύμμαχός μας.

Μέσω της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Χίου και τους πανεπιστημιακούς φορείς η Περιφέρεια προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για την ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» και έργα προϋπολογισμού 1.250.000 εκ. ευρώ προωθούνται ήδη από την Περιφέρεια για έγκριση προς χρηματοδότηση.

Παράλληλα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, έργα καθαρισμού Χειμάρρων προϋπολογισμού  850.000 ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Η σημερινή επίσκεψη στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή με τα στελέχη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και την επιστημονική ομάδα του «master plan» έχει ως στόχο την επίσπευση όλων των διαδικασιών ώστε με την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων να κινηθούμε γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά», ανέφερε η κ. Καλογήρου.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ