18.2.2017 10:36

Πρωτοβουλία στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων από τη «Χιακή Αρωγή»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η πρώτη εκδήλωση - τσάι γυναικών της Χιακής Αρωγής για το 2017.

Στο χαιρετισμό της η Πρέοδρος, κα. Αλίκη Παναγιωτοπούλου – Φράγκου αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο της οργάνωσης, ενώ έδωσε το στίγμα για τις δράσεις που θα επακολουθήσουν.

Η κα. Φράγκου ιδιαίτερα τόνισε τη δράση που θα ξεκινήσει το Μάρτιο για τη στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Χίο, η οποία θα βασίζεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα δίνει αναλυτικές πληροφορίες σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μία καινοτόμα επιχείρηση.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει επανδρωθεί μία ομάδα στήριξης (steering committee) με την συμμετοχή καταξιωμένων προσώπων με γνώσεις και διεθνή εμπειρία, η οποία εθελοντικά θα παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη (mentoring) στους νέους επιχειρηματίες για αυτές τις καινοτόμες ιδέες, για τα πρώτα τους βήματα. Η όλη δράση θα είναι υπό τη χαρακτηριστική ονομασία #startupchios.

Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν προσεχώς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κας. Φράγκου: 

«Αγαπητές Φίλες,

Σας ευχαριστώ πολύ για την σημερινή σας παρουσία. Ονομάζομαι Αλίκη Παναγιωτοπούλου-Φράγκου και είμαι η Πρόεδρος της Χιακής Αρωγής.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω εδώ μαζί μας τόσο πολύ κόσμο. Για εσάς που έρχεστε για πρώτη φορά σε επαφή με την Χιακή Αρωγή, επιτρέψτε μου να σας πω δύο εισαγωγικά λόγια για αυτή. Η Χιακή Αρωγή ιδρύθηκε το 2015, με στόχο την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής στη Χίο, στα Ψαρά και στις Οινούσσες. 

Τονίζω ότι δεν είμαστε μια ΜΚΟ και δεν λαμβάνουμε σήμερα – αλλά ούτε πρόκειται και στο μέλλον – οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από κρατικά ή Ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντιθέτως η Χιακή Αρωγή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από προσωπικούς και οικογενειακούς μας πόρους καθώς και τη στήριξη φίλων.

Για την επίτευξη του στόχου μας, οργανώνουμε τις δράσεις της Χιακής Αρωγής σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων. Εν ολίγοις, η Χιακή Αρωγή φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα σκέψης, προβληματισμού και διαλόγου, για την ενεργοποίηση των ανθρώπων της Χίου σε θέματα επικαιρότητας. Σε θέματα που επηρεάζουν την κοινωνίας μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Πέρυσι οργανώσαμε δύο εκδηλώσεις. Την ομιλία του Γιώργου Αυτιά με θέμα τις εξελίξεις στα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση. Θέματα καυτά που απασχολούν όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους. Προβλήματα που συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Και την ομιλία του π. Υπουργού κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο με θέμα "Η Δύση, το Μεταναστευτικό Ρεύμα και το Μέλλον". Θέμα που ιδιαίτερα έχει πλήξει το νησί μας, που έγινε πύλη εισόδου δεκάδων χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η δημιουργία δικτύου επαφών και συνεργασιών. Φιλοδοξούμε να γίνουμε συνδετικός κρίκος για τη δημιουργία ενός δικτύου επαφών και συνεργασιών μεταξύ όλων των Χιωτών –όσων ζουν στο νησί αλλά και σε όλο τον κόσμο, ώστε να διαμορφωθούν νέες ιδέες και δράσεις. Η υλοποίηση των οποίων, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Φέτος, ξεκινάμε με δύο δράσεις με στόχο τη δικτύωση των ανθρώπων της Χίου.

Ξεκινάμε τον Μάρτιο μια δράση για τη στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Χίο. Είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της απαραίτητης ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δίνει πληροφορίες σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια καινοτόμα επιχείρηση. 

Κυρίως επανδρώνουμε μια ομάδα στήριξης (steering committee) για αυτές τις καινοτόμες επιχειρήσεις, για τα πρώτα τους βήματα, με την συμμετοχή καταξιωμένων προσώπων με γνώσεις και εμπειρία. Υλοποιούμε μια ιδέα που έθεσε ο βουλευτής κ. Νότης Μηταράκης μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, στο Ομήρειο, κατά την παρουσίαση των Ελληνικών Βραβείων Επιχειρηματικότητας. Και τον ευχαριστούμε για την προσφορά του να συμμετάσχει και ο ίδιος, με τις εμπειρίες του στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η επιχειρηματικότητα είναι ο δρόμος, μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργία, παράλληλα με την οικονομική προοπτική. Αποτελεί πρόκληση δημιουργίας, ειδικά για νέα παιδιά, που αναζητούν το μέλλον τους σε ένα πιο δύσκολο και πιο πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον.

Και αυτοί οι άνθρωποι, στην ομάδα στήριξης, θα προσφέρουν αφιλοκερδώς και εθελοντικά το χρόνο τους στους συμπολίτες μας που έχουν μια νέα, καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και θέλουν βοήθεια στα πρώτα βήματα υλοποίησής της.

Σε σχέση με τον στόχο της δικτύωσης, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα φίλων της Χιακή Αρωγής. Ένα πρώτο βήμα γίνεται εδώ σήμερα. Ζητάμε από εσάς την συμμετοχή σας στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δράσεών μας.

Και για το σκοπό αυτό θα υπάρξει μια κλειστή ομάδα συζήτησης στο Facebook και εναλλακτικά μέσω email για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των δράσεών μας αλλά και να πληροφορούνται για αυτές. Χωρίς καμία φυσικά οικονομική υποχρέωση από μέρους σας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να διαμορφώσουμε μαζί την πορεία της Χιακής Αρωγής, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να προέρχεται από αυτή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την μεταξύ μας επικοινωνία των ανησυχιών μας και των ιδεών μας.

Ο τρίτος πυλώνας δράσεων, είναι η οικονομική και υλική στήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να ανακουφιστούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να συνεισφέρουμε με μικρές οικονομικές βοήθειες σε συμπολίτες μας αλλά και σε φορείς που χρειάζονταν ενίσχυση. Δυστυχώς οι ανάγκες αυτές δεν τελειώνουν, αλλά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

Φίλες & Φίλοι,

Θα ήθελα να σταματήσω εδώ ώστε να δώσω σε όλους και όλες την ευκαιρία να συζητήσουμε μεταξύ μας, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες. 

Στόχος μας να μεγαλώσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει από το 2015. Για εμάς που είμαστε εδώ από τα πρώτα βήματα της προσπάθειας, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπουμε συνέχεια ανθρώπους να έρχονται κοντά μας. 

Δυναμική είναι η παρουσία μας στα social media, στο Facebook την οποία σας καλώ να ακολουθήσετε. Όπως σας προσκαλώ και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο για να γνωρίσετε καλύτερα εμάς και τους σκοπούς μας. 

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και καλή συνέχεια."

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ