13.7.2022 16:10

Πώς επηρεάζει το άγχος διακοπών τα άτομα με Αναπτυξιακά Σύνδρομα;

Γράφει η Μαρκέλλα Φύκια, Ψυχολόγος - Συνεργάτιδα Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Για πολλά άτομα, η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι πολυπόθητη και την προσμένουν σχεδόν όλο τον χρόνο. Όμως, δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο και για τα άτομα με αναπτυξιακά σύνδρομα. Συγκεκριμένα, την περίοδο εκείνη αν και την αγαπούν, παρατηρείται πως έχουν αυξημένο άγχος. Τα άτομα θέλουν να γνωρίζουν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους, καθώς υπάρχει δυσκολία στο να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες όταν δεν υπάρχει προετοιμασία για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για κάποια άτομα η περίοδος του καλοκαιριού μπορεί να σηματοδοτεί την μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο ή στον κόσμο των ενηλίκων, που από μόνες τους είναι μεγάλες αλλαγές στην ζωή των ατόμων.

Αναλυτικά, παρουσιάζονται κάποιοι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του άγχους, όπως:
• οι αλλαγές στην ρουτίνα των ατόμων
• η μη ύπαρξη ενός προγράμματος/ μιας ρουτίνας κατά την διάρκεια των διακοπών τους, που δυσκολεύει την διαχείριση της ημέρας.
• η αλλαγή στο μέρος της διαμονής, μπορεί να είναι η αιτία ενός αισθήματος δυσφορίας.
• αισθητηριακές ανάγκες όπως η αλλαγή του καιρού, οι διαφορετικές μυρωδιές, θόρυβοι, η εφαρμογή αντιηλιακής κρέμας, τα έντομα ή το έντονο ηλιακό φως, η χρήση διαφορετικών ρούχων.
• Μέρη με πολύ κόσμο ή δυνατή μουσική.

Έτσι, ο προγραμματισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων, θα συντελέσει ώστε τα άτομα να είναι πιο ήρεμα και οργανωμένα κατά την διάρκεια της ημέρας. Η αναζήτηση ως προς το μέρος διαμονής ανάλογα με τις αισθητηριακές ανάγκες του ατόμου αποτελούν κλειδί για μια ομαλή προσαρμογή.


Επιπλέον, σε περίπτωση που το άτομο ταξιδεύει για πρώτη φορά με πλοίο ή αεροπλάνο, είναι χρήσιμο να υπάρχει ενημέρωση, φωτογραφίες ή εικόνες και όπου είναι εφικτό να γίνει μια δοκιμαστική επίσκεψη στον τόπο αναχώρησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να εξοικειωθεί με τον χώρο.

Ο ήλιος λάμπει για όλους! Καλό Καλοκαίρι !!
 

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)- tpsye@kpechios.οrg, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ