8.1.2015 9:00

Ποιοι είναι οι ύποπτοι για την κτηνωδία στο Charlie Hebdo

Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ: Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι πρώτοι δύο -αδέλφια- αναζητούνται ως οι κύριοι δράστες της βάρβαρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς και μία Ευρώπη λαβωμένη. Ο ένας από αυτούς είχε μία καταδίκη σε φυλάκιση στην πλάτη του και ήταν γνωστός στις αρχές για τις ακραίες θέσεις του.

Ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε τη νύχτα και οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει για να βρουν τους άλλους δύο. 

Μέχρι στιγμής, ελάχιστα είναι γνωστά για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ. Η αστυνομία τον χαρακτηρίζει άστεγο. Είχε πάει σχολεί στα βορειοδυτικά της Γαλλίας -εκεί βρισκόταν και το βράδυ μετά την επίθεση, όταν παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Σαρλβίλ-Μεζιέρ. 

Η σχέση που έχει με τους άλλους δύο φαίνεται ότι είναι συγγενική εξ αγχιστείας: Το επώνυμό του είναι το ίδιο με το πατρικό επώνυμο της συζύγου τους ενός από τους άλλους δύο.

Όσον αφορά τον 32χρονο Σερίφ Κουασί, είναι εκείνος με το πληρέστερο ιστορικό γνωστό στις αρχές. Γάλλος υπήκοος με αλγερινή καταγωγή, μεγάλωσε σε ορφανοτροφεία στη Γαλλία μετά το θάνατο και των δύο γονιών του.  

Τον Ιανουαρίο του 2005, όταν ήταν ακόμη 22 χρονών, συνελήφθη όταν θέλησε να πάει στη Δαμασκό -τότε, στην πρωτεύουσα της Συρίας βρισκόταν στα σπάργανα το σημερινό τζιχαντιστικό κίνημα.

Είχε ήδη αρχίσει τότε να ριζοσπαστικοποείται και, όπως φάνηκε και στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε, είχε αναπτύξει διασυνδέσεις με τον ακραίο ισλαμιστή και «στρατολόγο» των τζιχαντιστών Φαρίντ Μπενιετού, τον οποίο είχε γνωρίσει σε τζαμί του Παρισιού. 

Μέχρι εκείνο το σημείο τουλάχιστον, ο Σερίφ Κουασί δεν είχε φύγει ποτέ από τη Γαλλία. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, ποινή από την οποία εξέτισε τους 18 μήνες. Η σύζυγός του είναι η αδελφή του Χαμίντ Μουράντ, η οποία επίσης είχε μεγαλώσει στο Σαρλβίλ-Μεζιέρ.

Ο τρίτος ύποπτος που θεωρείται ότι σχημάτισε τον «οικογενειακό πυρήνα» της επίθεησς είναι ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, αδελφός του Σερίφ. 

Όπως και ο αδελφός του, έχει γαλλική υπηκόοτητα και μεγάλωσε σε γαλλικά ορφανοτροφεία μετά το θάνατο των γονιών τους. Ο Σαΐντ δεν φαίνεται να έχει φάκελο ανάλογο του αδελφού του στις γαλλικές αρχές. 

Δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο εάν τα δύο αδέλφια είχαν όντως ταξιδέψει στη Συρία ή το Ιράκ για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών, αλλά η γαλλική αστυνομία το χαρακτηρίζει πολύ πιθανό, κρίνοντας από το βίντεο της επίθεσης: Οι δύο ένοπλοι που εμφανίζονται-τα δύο αδέλφια, κατά την εισαγγελία- κινούνται με τρόπο που μαρτυρά εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου και με ψυχρότητα που δύσκολα αποκτάται εκτός του πεδίου της μάχης.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ