8.5.2023 11:25

Πλήρες πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαθέσιμο στη Χίο και πανελλαδικά online

Πολύ νωρίς οι έφηβοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την ενήλικη ζωή τους. Αποφάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο το επαγγελματικό τους μέλλον, αλλά και την προσωπική τους ζωή αν αναλογιστεί κανείς πως οι ενήλικες περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δουλεύοντας. Επομένως η επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί μια από τις κρισιμότερες αποφάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου συνολικά.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα τα παιδιά καλούνται από πολύ νωρίς να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα στο τέλος της Γ’ Γυμνασίου χρειάζεται να επιλέξουν το Λύκειο, όπου θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και αργότερα θα κληθούν να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν για τις υπόλοιπες σπουδές στο Λύκειο. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς το παιδί θα πρέπει να επιλέξει με βάση τα ενδιαφέροντά του και τις ικανότητές του, όπου θα πρέπει την ίδια στιγμή να λάβει υπ’ όψιν του τις διεξόδους που θα έχει από κάθε κατεύθυνση.

Όλα αυτά τη στιγμή που έχει να διαχειριστεί την εφηβεία του, το ρόλο του στην οικογένεια αλλά και την κοινωνία συνολικά. Σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις επιλογές παίζει η αυτοεκτίμηση του εφήβου αλλά και οι πληροφορίες που έχει για τα επαγγέλματα.

Είναι σημαντικό ο έφηβος να έρθει σε επαφή με κάποιον επαγγελματία επαγγελματικού προσανατολισμού προκειμένου να υποστηριχθεί και να οδηγηθεί σε μια όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη επαγγελματική επιλογή.

 Τι προσφέρει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός
• Επαγγελματική πληροφόρηση
• Προσωπική ανάπτυξη
• Τεχνικές λήψης αποφάσεων
• Ατομικό σχέδιο δράσης

 Σε ποιους απευθύνεται
• Σε παιδιά Γ’ Γυμνασίου που πρέπει να επιλέξουν το Λύκειο που θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους 
• Σε μαθητές Λυκείου 

 Τι περιλαμβάνει; 

Πραγματοποιείται σε 4 συναντήσεις : 

• Στην πρώτη συνάντηση ο συμβουλευόμενος θα ενημερωθεί για το πρόγραμμα και τα οφέλη του και ο σύμβουλος θα λάβει τις πρώτες χρήσιμες πληροφορίες από τον ενδιαφερόμενο. Στο τέλος αυτού του ραντεβού θα ενημερωθούν και οι γονείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, ενώ συμπληρωματικές πληροφορίες μπορεί να ληφθούν επίσης.
• Στη δεύτερη συνάντηση, ο συμβουλευόμενος θα κληθεί να απαντήσει σε κάποια σταθμισμένα ερωτηματολόγια που αφορούν στην προσωπικότητά του, αλλά και τα ενδιαφέροντα που έχει αυτή τη χρονική περίοδο.
• Στο τρίτο ραντεβού, ο συμβουλευόμενος θα κληθεί επίσης να απαντήσει σε ένα νέο ερωτηματολόγιο που αφορά στις ικανότητές του, εξετάζοντας διάφορους τομείς. Επιπλέον σε αυτή τη συνάντηση ο συμβουλευόμενος θα έχει κάποιο χρόνο με τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε να γίνει βαθύτερη διερεύνηση των προτιμήσεων του και των αναγκών του, τη στάση του απέναντι στα επαγγέλματα και τη ζωή συνολικότερα.
• Στο τέταρτο και τελευταίο ραντεβού, ο συμβουλευόμενος και οι γονείς του θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των παραπάνω ερωτηματολογίων αλλά και των επαγγελματικών κατηγοριών που προκύπτουν.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ο συμβουλευόμενος θα ανακαλύψει τις ικανότητές του και θα πάρει πληροφορίες για την προσωπικότητά του, με σκοπό να τις αξιοποιήσει όχι μόνο στην επιλογή της επαγγελματικής του ταυτότητας αλλά και σε όλη του τη ζωή.

Δείτε εδώ περισσότερα για τις υπηρεσίες του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου στη Χίο.

Πληροφορίες: τηλ 2271020000(εσωτ. 1), Εγκρεμού 30 Χίος

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ