27.6.2012 18:57

Πατατοπόλεμος!

ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Πατατοπόλεμπς έχει ξεσπάσει μεταξύ των παραγωγών και του δήμου Χίου με τους πρώτους να κατηγορούν τη δημοτική αρχή, ότι βρίσκεται πίσω από την άφιξη στη Χίο των κινημάτων της πατάτας.

 

Επιστολή- καταγγελία

 

Συγκεκριμένα, επώνυμη επιστολή μέσω γνωστής δικηγόρου, απέστειλαν 15 Χιώτες παραγωγοί, που εξαπολύουν τα βέλη τους, γιατί όπως υποστηρίζουν, ο Δήμος Χίου επιλέγει να στηρίξει παραγωγούς από άλλα μέρη της Ελλάδας, μέσα από το γνωστό πλέον «κίνημα της πατάτας» σε βάρος της ντόπια παραγωγής και οδηγώντας τους στην οικονομική καταστροφή. 

Όπως αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους ο Δήμος  προσκαλεί στη Χίο πωλητές ομοίων με τα παραγόμενα και εμπορευόμενα από εκείνους προϊόντα, όπως πατάτες και καρπούζια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι οδηγείται σε αφανισμό η ντόπια παραγωγή την ώρα που στο νησί υπάρχει υπερπροσφορά πατάτας προς 0,40 έως 0,50 λεπτά το κιλό.

Επιπρόσθετα κάνουν σαφή λόγο για παραπλάνηση των καταναλωτών αφού όπως επισημαίνουν: «όποιος αγόρασε πατάτες από τον εξ Αχαΐας ορμώμενο έμπορο δεν απεκόμισε κανένα όφελος αφού αφενός πλήρωσε για τσουβάλι δήθεν 27 κιλών, που στην πραγματικότητα ήταν 24,50 κιλά και αφετέρου πλήρωσε 0,37 ευρώ το κιλό για β’ –αν όχι γ’ – ποιότητας προϊόν, ενώ πληρώνοντας 0,40-0,50 ευρώ το κιλό θα αγόραζε α’ ποιότητας πατάτες Χίου».

 

Νόμιμος ο πατρινός

Αυτό πάντως που φαίνεται να αγνοούν οι υπογράφοντες την επιστολή, παρά το γεγονός ότι το θίγουν μέσα στα γραφόμενά τους, είναι η νομιμότητα των ενεργειών του πωλητή από την Αχαΐα, αφού καθόλη την παραμονή του στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή της Φάρκαινας το προηγούμενο Σάββατο, τόσο η Αστυνομία όσο και η Δημοτική Αστυνομία, πραγματοποίησαν 4 ελέγχους και ο Πατρινός πωλητής είχε όλες τις απαραίτητες άδειες προκειμένου να διαθέσει τη σοδιά του στους Χιώτες καταναλωτές.  

 

 

Απαντά με λαϊκή ο δήμος

 

Άμεση από την άλλη υπήρξε η αντίδραση του Δήμου Χίου, ο οποίος αντιλαμβανόμενος ότι η σύγχυση περί στήριξης προέκυψε από τις δηλώσεις Π. Στεφάνου υπέρ του κινήματος της πατάτας μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας αλλά και του Facebook, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή Χίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου ή και τον ίδιο το δήμαρχο. 

 

«Αυτά είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και εμείς ουδέποτε επιχειρήσαμε να εμπλακούμε σε κανένα κίνημα και σε κανένα τέτοιου είδους εγχείρημα.

Ο Δήμος δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο να καλεί παραγωγούς από άλλα μέρη της Ελλάδας, την ίδια ώρα μάλιστα που όλες μας οι κινήσεις είναι προς την κατεύθυνση της τόνωσης της τοπικής οικονομίας, συνεπώς και των παραγωγών.

Εμείς θα προωθήσουμε άμεσα το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία λαϊκής αγοράς, έτσι ώστε μέσα από αυτοί οι ντόπιοι παραγωγοί να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους αλλά και οι καταναλωτές να απολαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε πραγματικά χαμηλές τιμές», ανέφερε στον «π» ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, ο οποίος απείλησε με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση όποιους επιχειρούν να μπλέξουν το Δήμο σε τέτοιες περιπέτειες. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ