1.4.2021 17:49

Παιδαγωγοί φυσικής αγωγής σε καιρό πανδημίας

«Εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά τι είναι ήττα και γαλουχούμε τις συμπεριφορές και τους χαρακτήρες των αθλητών»

Οι εβδομάδες που διανύουμε αποτελούν και τις κρισιμότερες καθώς η Ελλάδα μετράει καθημερινά 3.000 κρούσματα με επίταξη ιδιωτικών ιατρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα.

Παράλληλα με την υγειονομική κρίση συνυπάρχει και έπεται να ακολουθήσει μια οικονομική και κοινωνική.

Έτσι αποφάσισα να αναζητήσω τις πληγές που έχει υποστεί και ο κλάδος των πτυχιούχων παιδαγωγών φυσικής αγωγής. Όπως ο κλάδος του πολιτισμού, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, έτσι και οι γυμναστές βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση που ξεπερνά τις οικονομικές συνέπειες.

Η ένωση πτυχιούχων φυσικής αγωγής υπάρχει εδώ και 2 χρόνια και ενώ ήταν αποφασισμένοι να συνδράμουν σημαντικά στο παιδαγωγικό τους έργο η πανδημία περιόρισε τα σχέδια τους.

Η πρόεδρος Ε.Π.Φ.Α Χίου, Θένια Βαρή με ειδικότητα στην Ειδική Φυσική Αγωγή και ο αντιπρόεδρος Ε.Π.Φ.Α., Παναγιώτης Ξούρος με ειδικότητα στην Προπονητική Ποδοσφαίρου θέλησαν να μου περιγράψουν τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων

Οι αίθουσες των γυμναστηρίων άδειασαν και τόσο επιχειρηματίες όσο και γυμναστές καλούνται να αποκοπούν από κάθε αθλητικό δεσμό με αθλούμενους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εν μέσω πανδημίας αρκετοί γυμναστές που δεν ήταν ασφαλισμένοι βιώνουν την πλήρη οικονομική δυσχέρεια. Οι «τυχεροί» ασφαλισμένοι όπως η Θένια Βαρή λαμβάνουν το επίδομα από το κράτος:

«Το επίδομα είναι πολύ σημαντικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ψυχολογικό κομμάτι. Δυστυχώς πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν βρεθεί άνεργοι γιατί τα πολλά γυμναστήρια κλείνουν. Επίσης αρκετοί Σύλλογοι έχουν ξενοικιάσει τους χώρους με αποτέλεσμα συνάδελφοι να είναι πλέον άνεργοι».

Το ίδιο έχουν πληγεί και οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων που ενδέχεται να βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Η γυμναστική δεν είναι πάντα μια επιπλέον πολυτέλεια αλλά και μια ουσιαστική θεραπεία για το σώμα και την ψυχική υγεία.

Στον χώρο της προπονητικής τα ατομικά αθλήματα όπως ο στίβος και το τένις συνεχίζουν κανονικά σε αντίθεση με τα ομαδικά.

«Σε έναν χρόνο από πέρσι έχουμε δουλέψει μόνο 3 μήνες και δεν έχουμε λάβει κάτι» αναφέρει ο Παναγιώτης.

Μικροί και μεγάλοι αθλητές με τον εγκλεισμό οδηγήθηκαν αναπόφευκτα σε μια καθιστική ζωή με αποτέλεσμα η αναλγησία να τους αποπροσανατολίζει από τον στόχο τους.

«Εγώ δουλεύω σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου και από πέρσι 9 στα 10 παιδιά επιστρέψανε. Τα 6 στα 9 είχαν πάρει κιλά μέσα σε δυο μήνες. Οι μεγάλες ηλικίες δυστυχώς χάνουν και το κίνητρο τους» μου περιγράφει ο Παναγιώτης.

Εμπειρικοί και Επαγγελματίες γυμναστές

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικαλούνται προπονητές χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά που θα διασφάλιζαν και την υγεία των αθλουμένων.

Πράγματι σύμφωνα με τον Παναγιώτη ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια :

«Ο κόσμος ψάχνεται πάρα πολύ για γυμναστική. Τα σεμινάρια πλέον που γίνονται είναι διαδικτυακά οπότε είναι πολύ εύκολο για κάποιον να λάβει μια βεβαίωση».

Ωστόσο εγκυμονούν κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό των αθλούμενων.

«Όσες ώρες και να παρακολουθήσει κανείς σεμινάρια δεν ισοδυναμεί με την δική μας πιστοποίηση ως απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ. Εμείς στο Πανεπιστήμιο προπονητική, διδαχτική, ψυχολογία» συμπλήρωσε η Θένια.

Οι εμπειρικοί δεν είναι τυχαίο που αυξάνονται καθώς έχει μειωθεί το κόστος του «personal» και ο κόσμος το αναζητά:

«Κάποιος τους έδωσε βήμα και βγήκαν στην αγορά. Οι εμπειρικοί από κάπου ξεκίνησαν. Πιστεύω πως ευθύνη φέρουν και οι αρχές που δεν πραγματοποιούν ελέγχους» αναφέρει η Θένια.

Η απόφαση για το που θα εμπιστευτεί ο αθλούμενος το σώμα του και την υγεία του είναι μια σοβαρή επιλογή και οι πιστοποιημένοι παιδαγωγοί φυσικής αγωγής έχουν στόχο να διαφυλάξουν το επάγγελμα τους και την υγεία των αθλούμενων.

Πάνω απ’ όλα παιδαγωγοί

Η Θένια και ο Παναγιώτης θέλησαν να τονίσουν την ουσία της ιδιότητας τους καθώς είναι κυρίως παιδαγωγοί:

«Εμείς στο Πανεπιστήμιο διδαχθήκαμε και ψυχολογία για το πώς θα συμπεριφερθούμε. Εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά τι είναι ήττα και γαλουχούμε και τις συμπεριφορές και τους χαρακτήρες των αθλητών. Εμείς δεν κοιτάμε μόνο την νίκη των αθλητών αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει η εξέλιξη και η υγεία τους».

Τα αιτήματα

Η ένωση πτυχιούχων τάσσεται υπέρ αρκετών συλλόγων που ζητούν από την Κυβέρνηση να επιτραπεί η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με μέγιστο αριθμό αθλούμενων, τα δυο άτομα.

Παράλληλα ζητά να γίνεται έλεγχος, στο αν πράγματι ο γυμναστής έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας.

Η ένωση πτυχιούχων φυσικής αγωγής στέκεται δίπλα στα θύματα κακοποίησης

Η κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού ήταν και η αρχή ενός ντόμινου που οδήγησε μεγάλους παράγοντες του αθλητισμού να ομολογήσουν για τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Η Σ. Μπεκατώρου από τον χώρο της ιστιοπλοΐας έκανε την αρχή.

Έτσι μέσα από τον «π» η Θένια και ο Παναγιώτης καλούν τα θύματα να επικοινωνήσουν άμεσα με την ένωση:

«Εμείς και ως παιδαγωγοί καταδικάζουμε όλα αυτά τα γεγονότα. Ιδιαίτερα όταν κανείς είναι παιδαγωγός και εκμεταλλεύεται το πάθος ενός αθλητή για το άθλημα αλλά και την παιδική αθωότητα είναι κατακριτέα. Όποιος έχει υποστεί οποιοδήποτε είδος κακοποίησης είμαστε εδώ να βοηθήσουμε για να ακολουθήσει και η νόμιμη διαδικασία».

Στοιχεία Επικοινωνίας: https://www.facebook.com/profile.php?id=100040980133630

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ