10.11.2016 16:35

Ούτε στην απόφαση για κινητοποιήσεις δεν είχαν συμμετοχή

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Π.Α.

 Αν η συμμετοχή στη συνεδρίαση προδικάζει την επιτυχία της κινητοποίησης, τότε μάλλον θα πρέπει να "κλάψουμε" από τώρα πικρά.

Τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου της Τετάρτης στιγμάτισε η απουσία  οκτώ συμβούλων, το παρόν έδωσαν 13 από τα 21 εκλεγμένα μέλη και το γεγονός σχολιάσθηκε πολύ επικριτικά.  Τις αδικαιολόγητες απουσίες από τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος  καταδικάζει και ο Ζ. Μαϊστράλης.

«Είχαν ενημερωθεί όλοι, μόνοι δικαιολογημένα απόντες ήταν δύο ή τρεις που βρισκόταν εκτός Χίου. Σε πολλούς φορείς απουσιάζουν οι εκλεγμένοι, αλλά με ενοχλεί ειδικά στο Επιμελητήριο. Έπρεπε να είναι όλοι συνεπείς ειδικά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η κινητοποίηση για τον Φ.Π.Α..  Όταν θέτεις τον εαυτό σου υποψήφιο σε ένα όργανο, αυτόματα αναλαμβάνεις κάποιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτούς που σε ψήφισαν να τους εκπροσωπείς. Αυτή η υποχρέωση είναι να ασχολείσαι με τα θέματα τους, να κάνεις αυτά που τους υποσχέθηκες», δηλώνει χωρίς περιστροφές  .

Η απόφαση

Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου θα συμμετάσχει στις 30 Νοεμβρίου στην απεργία που διοργανώνουν όλοι οι φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την  αύξηση όλων των συντελεστών του Φ.Π.Α  από την 1ηΙανουαρίου 2017 και ζητούν να κατατεθεί έγκαιρα και να ψηφιστεί τροπολογία για ακύρωση της ρύθμισης. Οι ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε Χίο, Λέσβο, και Σάμο θα πραγματοποιηθούν στις 11:00, με την ελπίδα ότι η συμμετοχή των εμπόρων θα είναι μαζική. Τα τρία Επιμελητήρια βρίσκονται σε διαρκή επαφή με στόχο η απεργία να αποκτήσει χαρακτήρα γενικής κινητοποίησης,  να μην περιοριστεί μόνο στο επαγγελματικό  επίπεδο.

«Η αλλαγή του Φ.Π.Α από την αρχή του χρόνου  θα είναι καταστροφική για τα νησιά μας, είναι κεκτημένο από το Σύνταγμα και την ιδιαιτερότητα της Νησιωτικότητας που δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί αντισταθμίζει τις ειδικές ανάγκες που έχουμε ως παραμεθόριος», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Ζαχαρίας Μαϊστράλης.

« Η κυβέρνηση δεν θα έχει  οικονομικό όφελος από το μέτρο,  δεν κατανοούμε γιατί εφαρμόζεται. Ανήκε στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, το ψήφισαν και  οι  δύο Βουλευτές Χίου,  μπορούσαν να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο όπως έκανε άλλος κυβερνητικός βουλευτής, αλλά δεν το έκαναν», προσθέτει.

Σε διαβούλευση βρίσκεται η πρόταση του Επιμελητηρίου Σάμου την ίδια μέρα να αποκλειστούν για μερικές ώρες και τα λιμάνια.

«Γίνεται μια προσπάθεια να κατατεθεί από τους βουλευτές τροπολογία με την οποία θα εξαιρούνται τα νησιά μας  από αυτή τη ρύθμιση. Είναι ανέφικτο να εφαρμοσθεί το σύστημα επιστροφής των χρημάτων με τις  διαδικασίες που θα προσπαθήσει να  εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως πληροφόρησαν στην πρόσφατη σύσκεψη  οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες το κλιμάκιο των εκπροσώπων μας που τους επισκέφθηκε», υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος.

Τα Επιμελητήρια έχουν ζητήσει εγγράφως τη συμπαράσταση των κομμάτων, είναι πιθανόν στην είσοδο της Απλωταριάς να στηθεί ενημερωτικό περίπτερο και την ίδια μέρα θα μοιράζεται στον κόσμο ενημερωτικό υλικό για τις καταστροφικές  επιπτώσεις  στη ζωή τους από  την  αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ