30.6.2021 14:52

Όμηροι "αορίστου χρόνου" οι εργαζόμενοι κοινωνικών δομών

Α. Νεαμονίτη: «Τα όνειρα μας δεν είναι ορισμένου χρόνου»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κοινωνικές δομές του Δήμου Χίου.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το 2014 και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον καθώς παραμένουν σε εργασιακή ομηρεία υπογράφοντας συνεχώς ανανεώσεις συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση καλύπτουν θέσεις σε Βρεφονηπιακούς, Βρεφικούς και Παιδικούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, στα ΚΗΦΗ, στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, στα Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Κέντρα Κοινότητας και στις Δομές Αστέγων.

Την συμπαράσταση τους προς τους εργαζόμενους έδειξαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Γ. Μανάρας, η Εκπρόσωπος Εργαζομένων του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, Μ. Χριστοφή, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Νομού Χίου, Γ. Δηλιγιάννης. 

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων από ορισμένου και αορίστου χρόνου:

«Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι μας είναι ισάξιοι με τους εργαζομένους του Δήμου αορίστου χρόνου και προσφέρουν όχι επικουρική αλλά καίρια και αναγκαία εργασία μέσα στους παιδικούς» ανέφερε η κα. Χριστοφή και προσέθεσε:

«Να σκεφτείτε ότι η αναλογία των νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, βοηθών βρεφονηπιοκόμων και υπαλλήλων καθαριότητας μονίμων και αορίστου χρόνου είναι 13 άτομα και αντίστοιχες ειδικότητες του ΕΣΠΑ είναι 35».

Έτσι οι εργαζόμενοι ζητούν νέα νομοθετική ρύθμιση για να μονιμοποιηθούν οι συμβάσεις τους.

Τη δική της μαρτυρία κατέθεσε σε τοπικά Μ.Μ.Ε. η Α. Νεαμονίτη, βρεφονηπιοκόμος που εργάζεται στην Καλλιμασιά:

«Σήμερα έχουμε συγκεντρωθεί εδώ, Πανελλαδικά από πάρα πολλές δομές. Πολλοί συνάδελφοι είναι 20 έτη συνεχόμενα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εμείς ζητάμε με νομοθετική ρύθμιση και όχι μέσω δικαστικής οδού να γίνουμε αορίστου χρόνου, γιατί τα όνειρα και η δουλειά μας δεν είναι ορισμένου χρόνου».

Εκτός από την επαναλαμβανόμενη ανανέωση των συμβάσεων ενέχει και ο κίνδυνος να πάψει η λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Δίπλα στους εργαζόμενους στάθηκε και ο Σύλλογος ΟΤΑ Νομού Χίου με την παρουσία του Προέδρου, Γ. Δεληγιάννη. Τρία είναι τα αιτήματα τους: Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, την άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου χρόνου με Νομοθετική ρύθμιση και την στελέχωση των Κοινωνικών Δομών με μόνιμο προσωπικό για πλήρη, βιώσιμη και λειτουργική προσφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Την ίδια υποστήριξη προς τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συμβασιούχων εργαζομένων έδειξε και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Γ. Μανάρας. Συνολικά το Νομικό Πρόσωπο απασχολεί 35 εργαζομένους και σύμφωνα με τον κ. Μανάρα ένα ποσοστό εργαζομένων που ξεπερνά το  50%, είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

«Θεωρώ το αίτημα δίκαιο και απόλυτα σωστό, ώστε η εργασιακή ομηρεία να τελειώσει για να διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο μέλλον ηρεμία για να εργαστούν στις δομές μας» δήλωσε ο κ. Μανάρας.

Τέλος ερωτώμενος για το αν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δομές σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους απάντησε ότι δεν θα είναι εφικτή η λειτουργία των παιδικών σταθμών.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ