27.5.2015 16:15

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την καταλληλότητα ή την προβληματική λειτουργία του

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Ο «π» ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΡΑΡΗ .... ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στο έργο του φράγματος Κατράρη καθρεφτίζονται όλες οι παθογένειες λειτουργίας  του κρατικού συστήματος.

Καθυστερήσεις αρχικά, ατέρμονη γραφειοκρατία, αδιαφορία για τη συνέχεια, με κύριο πρόβλημα την έλλειψη ελέγχων λειτουργίας  που επιβάλλονται από τους διεθνείς κανονισμούς και  τις μελέτες για τα  αποτελέσματα, τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα  του. Η αρχική αισιοδοξία ότι θα δοθεί μια μόνιμη λύση στην υδροδότηση των χωραφιών της νότιας Χίου, έχει αντικαταστήσει η υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό δημιουργεί προεκτάσεις που αν και επισημαίνονται, δεν απαντώνται με τρόπο πειστικό ώστε να διαλυθεί η ανησυχία πρώτα των χρηστών του νερού του Κατράρη και δευτερευόντως όλων των πολιτών που γνωρίζουν για τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν ενώ σήμερα αντικρίζουν με επιφύλαξη το μέλλον του έργο. Η διάσταση απόψεων και η διαφορετική προσέγγιση για το έργο φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των υπευθύνων.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου παρά τις επισημάνσεις και τα ερωτήματα που έχουν προκληθεί από τη «συμπεριφορά» του έργου την πρώτη εξαετία λειτουργίας του, με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα που έχει γεμίσει και χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, δεν έχει προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και μετρήσεις που ορίζονται από τη μελέτη οι οποίες πρέπει να είναι συνεχείς για να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα. Ο εκ των επιβλεπόντων  μηχανικών της Περιφέρειας  Νίκος Αντωνίου, υποστηρίζει πως το έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμη. Πιστεύει δε, ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα αν και γνωρίζει τα δημοσιεύματα για το ζήτημα, ωστόσο έλεγχοι δεν έχουν γίνει.

Ο  Χρήστος Τσάντας, Εργοδηγός του  Τμήματος Γεωλογίας της κατασκευάστριας  εταιρίας «ΘΕΜΕΛΗ»,  Τεχνικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου του έργου τονίζει στον «π» ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες, το φαινόμενο είναι σύνηθες και αν εντοπιστούν σημεία διαρροών επισκευάζονται εύκολα.         

Το Τοπικό Συμβούλιο της Καλαμωτής έχει διαπιστώσει τα προβλήματα, ανησυχεί, έχει ενημερώσει όλους τους συμβαλλόμενους και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι αναγκαίες επισκευαστικές παρεμβάσεις, εφόσον απαιτηθεί για να διασφαλιστούν η λειτουργικότητα,  η αποδοτικότητα του έργου και να εξαλειφθεί η  ανησυχία του κόσμου.  

        

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

Ν. Γαλάτουλας :(Πρόεδρος τοπικού συμβούλιου Καλαμωτής)

« Έχουμε ενημερώσει  την εταιρία και όλες τις υπηρεσίες . Ο πρόεδρος  της ΘΕΜΕΛΗ Δημ. Ντινόπουλος μου είπε ότι από τη μελέτη του φράγματος δεν προβλεπόταν ότι θα γεμίσει νερό και  δεν καταγράφεται αν υπάρχει κάποιο ρήγμα στο υπέδαφος.  Στη ζώνη κατάκλισης υπήρχαν πολλά πηγάδια, συνολικά γύρω στα τριάντα και η παλιά γεώτρηση του χωριού μας. Μου είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν αυτά τα νερά  να  απορροφώνται  από επιφανειακές φλέβες.  Φέτος γέμισαν νερό πολλά σημεία όπου δεν είχαν  πιάσει τα πέντε προηγούμενα χρόνια και είναι λογικό να το απορροφούν. Αν είναι μόνο αυτό θα αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο. Τα φετινά νερά ήταν πάρα πολλά όμως το φράγμα πρέπει να παρακολουθείται και  να γίνονται παρεμβάσεις αν διαπιστώνονται  απώλειες ».

Τσάντας Χρήστος: ΘΕΜΕΛΗ, Τεχνικός Σύμβουλος έργου

«Όλα αντιμετωπίσιμα»

 «Υπάρχουν έγκυλα (πηγάδια) στην περιοχή που αν επικοινωνούν με  την φλέβα του νερού μπορούν να κάνουν αναρρόφηση και να τραβάνε κάτω κάποιες ποσότητες. Από τη στέψη του φράγματος και πέντε μέτρα κάτω, έως την κορυφή του υπερχειλιστή είναι νεκρή ζώνη που δεν πρέπει να έχει νερό. Θα ανησυχούσα αν έφευγε νερό από τον πυρήνα του φράγματος, την επίστρωση με το αργιλικό διάφραγμα.  Αυτό θα ήταν επικίνδυνο.  Πρέπει η υπηρεσία να ερευνήσει τα στοιχεία, αλλά και να παρακολουθεί  συνέχεια για να  καταγράψει  πόσα μέτρα νερού και σε ποιά σημεία τα χάνει. Τα περισσότερα πηγάδια ήταν στο αριστερό αντέρεισμα, δεν νομίζω να υπάρχει αστοχία, αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα αν δεν αποδειχθεί το αντίθετο. Δεν φαίνεται στη μελέτη αν περνάει από κάτω το σεισμικό ρήγμα της νοτιοδυτικής Χίου, δεν ξέρουμε πόσο βαθειά είναι και αν θα αντέξει το φράγμα σε ένα σεισμό. Για να μην δημιουργούμε όμως άδικα  κλίμα ανησυχητικό, τονίζω ότι ακόμη και αν εντοπιστούν κάποια σημεία διαρροών,  επισκευάζονται εύκολα με τσιμεντενέσεις και πολλές άλλες τεχνικές. Σε άλλα φράγματα έχουν αντιμετωπισθεί σοβαρότερα προβλήματα».

Νίκος Αντωνίου: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - Επιβλέπον Μηχανικός Τεχνικής Υπηρεσίας.

«Έχω διαβάσει δημοσιεύματα ότι έχει χάσει πολύ νερό από τον υπερχειλιστή και το κεντρικό φράγμα. Το έργο θα παραλειφθεί μαζί με τα δίκτυα. Πιστεύω  ότι δεν υπάρχει  κάποιο σημαντικό  πρόβλημα. Δεν έχω ελέγξει αν  χάνει η λεκάνη κατάκλισης, πρέπει να το κοιτάξω. Δεν γνωρίζω και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κανείς  πόσο έχει κατέβει η στάθμη. Ότι υπάρχει μια πτώση είναι σίγουρο,  αλλά δεν ξέρω πόση. Η εξάτμιση σίγουρα είναι ένας λόγος. Πριν τελειώσει το έργο η συμβουλευτική εταιρία ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ (Σύμβουλος κατασκευής φράγματος 2005-2008) είχε εντοπίσει ένα σημείο πιθανών απωλειών. Εκεί το στεγανοποιήσαμε με τσιμεντενέσεις ενώ η γενική συμβουλή της ήταν να γίνουν μετρήσεις και έλεγχοι όταν γεμίσει, για να διαπιστώσουμε  αν στη  λεκάνη κατάκλισης υπάρχουν και άλλα σημεία που μπορεί να χάνει. Δεν έχουμε κάνει ακόμη ελέγχους, αυτά συνήθως  γίνονται κατά τη λειτουργία του φράγματος γιατί τότε κοιτάμε αν έχουμε την ποσότητα που θέλουμε ή αν χάνει κάτι παραπάνω. Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα στη διαχείριση. Ήδη έχει ενδιαφερθεί και ο Δήμος επειδή θα είναι Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας…»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ